Om oss

TeaterAlliansen - en lösning för rörlighet och trygghet på scenkonstområdet

Trygghet och frihet för frilansande skådespelare

Sedan starten 1999, möjliggör TeaterAlliansen en unik anställningsform för en grupp etablerade, frilansande skådespelare. Anställningen ger skådespelarna ekonomisk och social trygghet och teatrar tillgång till frilansande skådespelare med ett hållbart konstnärsskap.

Utöver anställningar erbjuds kompetensutveckling för etablerade, frilansande skådespelare, regissörer, scenografer och kostymdesigners. På så sätt bidrar TeaterAlliansen till en dynamisk och levande scenkonst i Sverige.

Om oss
TeaterAlliansen (TA) tillkom för att möta den offentligt stödda scenkonstens behov av flexibilitet, trygghet och utveckling för frilansande skådespelare. Utöver anställning av skådespelare anordnar Teateralliansen kostnadsfria kurser, workshops och seminarier för skådespelare, scenkonstregissörer, kostymdesigners och scenografer.

TA drivs i aktiebolagsform och finansieras huvudsakligen genom ett statligt verksamhetsbidrag. Bolaget ägs gemensamt av Svensk Scenkonst, Fackförbundet Scen & Film samt Trygghetsrådet TRS. TeaterAlliansen är inte ett bemanningsföretag och producerar ingen scenkonst.

Styrelsen
TeaterAlliansens styrelse består av representanter från ägarna; Svensk Scenkonst, Fackförbundet Scen & Film samt Trygghetsrådet TRS. Styrelsens ordförande är externt rekryterad.

Ordförande: Kristina Rennerstedt
Ledamöter: Mikael Brännvall och Lotta Lekvall, Svensk Scenkonst, Camilla Brown och Simon Norrthon, Fackförbundet Scen & Film, Helen Bergstedt, Trygghetsrådet TRS

Anställning av frilansande skådespelare
TeaterAlliansen (TA) erbjuder etablerade, frilansande skådespelare en villkorad grundanställning. Genom anställningen får skådespelarna en ekonomisk och social trygghet samt en kontinuerlig arbetsplatstillhörighet. Kriterierna för att bli anställd och för att fortsätta vara anställd hos TA regleras i ett kollektivavtal mellan Fackförbundet Scen & Film och Svensk Scenkonst.

De anställda tar tjänstledigt för att arbeta som skådespelare och återvänder till sin anställning på TA mellan sina uppdrag. För att behålla sin anställning måste skådespelarna uppfylla kraven för arbete inom sitt yrke. TA arbetar för att de anställda skådespelarna ska fortsätta vara bland Sveriges mest anlitade, det sker bl a genom kompetensutvecklande workshops och kurser samt skådespelarnas individuella profilsidor på hemsidan.

TA anställer med jämna mellanrum och har gått från att 1999 vara 66 anställda skådespelare till att vara 167 under våren 2025. Ansök om anställning här.

Skådespelarutbyten
Skådespelarutbyten syftar till att öka rörligheten på scenkonstområdet. Praktiskt innebär det att en tillsvidareanställd skådespelare, på en institutionsteater, kan ges möjlighet att prova på att vara ”frilansare” under en tidsbegränsad ettårig anställning på TA. Under samma period anställer teatern en frilansande skådespelare. Frilansaren kan vara en av TA:s anställda eller en skådespelare som uppfyller de grundkriterier som gäller för en anställning på TA.

Om du är intresserad av att vara utbytesskådespelare är du välkommen att kontakta kansliet.

Kompetensutveckling
TA arrangerar kostnadsfri kompetensutveckling för etablerade frilansande skådespelare, regissörer, scenografer och kostymdesigners som vill bredda sina kunskaper och nätverka med kollegor. TA arbetar för att frilansare ska utvecklas och få fler uppdrag. Möjligheten för frilansare att delta i kompetensutveckling via teatrarna är begränsad. TA fyller därigenom en viktig funktion genom att fånga upp ett behov som branschens arbetsgivare inte har möjlighet att erbjuda en lösning på.

Genom kompetensutvecklingen får deltagarna utvecklas konstnärligt, bredda sin kunskap och bygga hållbara nätverk, vilket i förlängningen ökar möjligheterna att få nya uppdrag och bibehålla sin position på arbetsmarknaden.

TA arbetar sedan många år nära branschens arbetsgivare och andra relevanta samarbetspartners som Musikalliansen, Dansalliansen, Kulturakademin, Fackförbundet Scen & Film och flera av Nordens utbildningsanordnare inom scenkonst. TA följer utvecklingen i scenkonstbranschen för att erbjuda kompetensutveckling som är relevant. Efter varje workshop eller kurs utvärderas resultaten så att verksamheten kan utvecklas och bli mer träffsäker.

Kompetensutvecklingen genomförs på plats i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom sker strategiska samarbeten med lokala aktörer på andra orter orter samt digitala och hybrida upplägg för att nå så många som möjligt.

Ledarskapsutbildning för frilansande scenkonstregissörer

Sedan hösten 2022 har ett 40-tal väletablerade scenkonstregissörer genomgått TeaterAlliansens utbildningsprogram Ledarskap för scenkonstregissörer med syftet att stärka dem i rollen som arbetsledare. Under hösten 2024 genomfördes ytterligare en utbildning – denna gång i Göteborg i samarbete med sju teatrar i Västsverige.

2023 släpptes rapporten ”Scenkonstregissörens ledarskapsutmaningar” som utifrån intervjuer lyfter värdet av insatsen för målgruppen och sammanfattar viktiga perspektiv och insikter som förvärvats i projektet. I rapportens avslutande del identifieras ett antal utvecklingsområden i hopp om att dessa perspektiv ska komma branschen till nytta. Rapportens huvudsakliga målgrupp är scenkonstregissörer och deras arbetsgivare samt andra relevanta aktörer i branschen.

Ta del av rapporten här.

Utbildningsinsatsen genomfördes i samarbete med Fackförbundet Scen & Film, Trygghetsrådet TRS och Svensk Scenkonst.

Unga TeaterAlliansen
Nyutexaminerade skådespelar- och mimskådespelarstudenter från kandidatprogrammen på samtliga teaterhögskolor i Sverige erbjuds genom Unga TeaterAlliansen en treårig anknytning till TA. Syftet är att bygga en bro mellan studierna och yrkeslivet. De får ingen anställning men har tillgång till TA:s kansli för hjälp och rådgivning. De unga skådespelarna lyfts också fram i den förmedlande delen av verksamheten med individuella profilsidor på hemsidan. Årligen får de som tagit examen under året delta i ett showcase inför branschens arbetsgivare i samarbete med Arbetsförmedlingen Kultur Media och växelvis Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern. Anslutna till Unga TA erbjuds även platser på TA:s kurser och workshops.

Mentorprogram
Sedan 2016 har TA ett mentorprogram i samarbete med Stockholms konstnärliga högskola. Programmet innebär att studenterna vid skådespelar- och mimskådespelarprogrammet under andra året på högskolan erbjuds en av TA:s anställda skådespelare som mentor under tre år.

TeaterAlliansen: En lösning för rörlighet och trygghet på scenkonstområdet

TeaterAlliansen grundades 1999 med målet att stärka konstnärlig förnyelse inom den offentligt finansierade scenkonsten och samtidigt skapa social och ekonomisk trygghet för landets mest efterfrågade frilansande skådespelare.

Under 1990-talet genomgick den svenska scenkonsten stora förändringar. Minskade resurser och krav på effektivisering skapade utmaningar, inte minst för institutionsteatrarna där många skådespelare hade fått tillsvidareanställningar. Det gjorde att teatrarna behövde anpassa sin repertoarläggning och möjlighet till förnyelse. För frilansande skådespelare innebar det att det var svårt att få uppdrag på institutionsteatrarna.

För att möta dessa utmaningar gav Statens kulturråd i uppdrag åt Lars Edström, ordförande för Teatrarnas Riksförbund (nu Svensk Scenkonst), och Tomas Bolme, ordförande för Svenska Teaterförbundet (nu Fackförbundet Scen & Film), att utreda frågan om anställningsformer inom scenkonsten. Deras rapport belyste att en balans mellan anställningstrygghet och rörlighet var angeläget av både ekonomiska och konstnärliga skäl.

För att lösgöra resurser på institutionsteatrarna föreslog Edström och Bolme en lösning i form av en så kallad ”tredje anställningsform” för skådespelare mellan tillsvidareanställning och frilansande. En lösning med två kompletterande delar identifierades:

  1. Nya avtalsregler – arbetsmarknadens parter skulle träffa en överenskommelse om nya avtalsregler för tillsvidareanställning samt möjligheten till fleråriga kontrakt för skådespelare utan krav på tillsvidareanställning
  2. En trygghetsstiftelse – etablerade, frilansande skådespelare skulle erbjudas anställning i en särskild stiftelse mellan uppdragen, istället för att hamna i arbetslöshet.

Utifrån dessa förslag beslutade regeringen att ge ett statligt bidrag för att testa den nya anställningsformen. Bidraget skulle finansiera löner för frilansande skådespelare under perioder utan uppdrag, vilket i sin tur skulle minska belastningen på arbetslöshetskassan. Målet var att förbättra tryggheten för frilansande skådespelare och samtidigt ge institutionsteatrarna större flexibilitet att förnya sina ensembler.

Detta blev startskottet för det som idag är TA TeaterAlliansen AB, ett bolag ägt av arbetsmarknadens parter; Fackförbundet Scen & Film, Svensk Scenkonst samt Trygghetsrådet TRS.

Sedan TA startade 1999 har ytterligare två scenkonstallianser tillkommit i Sverige; Dansalliansen 2006 och Musikalliansen 2008 – alla tre banbrytande lösningar som fortfarande utgör en viktig del av svensk scenkonst. I Norge startade Skuespiller- og Danseralliansen 2012 med inspiration från Sverige