Lina Englund

Lina Englund

Fotograf: Mikael Karlin

Lina Englund

Fotograf: Mikael Karlin

48 år, 164 cm

Kontakt

Agent: Birgitta Ronnhedh
info@agentmanagement.se

Hemsida

www.agentmanagement.se/skadespelare/women/lina-englund/

Presentation

Jag är född och uppvuxen i Stockholm och gick ut Teaterhögskolan 1999.

När jag var tolv år fick jag jobb som barnskådespelare i en svensk/dansk långfilm, och senare (13-15års åldern) i en svensk Tv-Serie på ca 70 avsnitt. Det var lärorikt för mig, beredde ett stort kontaktnät och gjorde mig nyfiken på skådespeleri. Därför gick jag teatergymnasial utbildning och lade till viss del musiken åt sidan som dittills hade varit min starkaste drivkraft.

1999 gick jag ut Stockholms Teaterhögskola och hade dessförinnan arbetat med div. ströjobb samt medverkat i långfilmen Vinterviken.

Jag praktiserade tidigt på Folkteatern i Gävle samt Uppsala Stadsteater eftersom mina klasskamrater hade filmundervisning och jag kände större behov av teatererfarenhet.

I slutet av min scenskoletid, år 1998, sjöng jag in en skiva där jag ingår som bandmedlem under namnet ”Selfish”.

Slutåret gjorde jag min ”riktiga praktik” på Stockholms Stadsteater och fick efter att ha avslutat högskolan, div. korttids kontrakt, pjäs kontrakt. Jag arbetade även på Galeasen under en av Rickard Gunthers senare produktioner samt även på Dramaten och Riksteatern.

Teater Galeasen har utmanat mig och därigenom betytt oerhört mycket, och med glädje har jag kunnat återvända dit som frilansande skådespelerska. Stadsteatern, Dramaten och Riks. har också givit mig goda möjligheter att utveckla mig i mitt yrke. Även TeaterBrunnsgatan4 har låtit mig arbeta med stort kreativt svängrum på den fria scen och jag är oerhört tacksam och glad för det!

Jag skrev och producerade musiken för Jungfruleken som sattes upp på Riksteatern.

Film, tv och radio har jag medverkat i till och från. Senast i Arn (långfilm), Anno 1790 (tv), Fröken Julie (långfilm) och Morden i Fjällbacka (tv).

Särskilda färdigheter

Språk och dialekter

Språk: Danska

Sång och instrument

Röstläge: Alt, Sopran

Sånggenre: Körsång, Musikal, Pop, Visor

Instrument: Elgitarr, Gitarr, Piano

Spelstilar

Clown, Commedia dell´arte, Fysisk teater, Improvisation

Sporter

Tennis

Utbildning

Teaterhögskolan i Stockholm 1995-1999