Lillemor Hjelm

Lillemor Hjelm

Fotograf: Henrik Hulander

Lillemor Hjelm

Fotograf: Henrik Hulander

58 år, 162 cm

Kontakt

lillemor.hjelm@telia.com
0739629718

Ljudklipp

Deckare

FaktaAktuellt

1 januari 2024. Nytt år. Förra året hade jag två premiärer på pjäser vi kommer fortsätta spela på Månteatern under 2024. Först ut var Hussein, en rom-com för högstadiet , skriven av Kristian Hallberg och regisserad av Elin Skärstrand, våra två konstnärliga ledare på Månteatern.

Den andra var ett hjärteprojekt för mig, en nyskriven pjäs av Annika Nyman; Kassandrasyndromet. Annika har skrivit en pjäs till oss tidigare; Odjuret och hon har blivit en favoritdramatiker för mig. Nu fick vi till det och hon skrev denna pjäs, en mamma-dotter relation, till oss där Elin Skärstrand regisserade och jag spelar med Meera Ryan. Den sattes finurligt ihop med en pappa-son pjäs, Vem dödade min pappa, dramatiserad på boken Vem dödade min far av E'douard Louis, dramatisering och regi Kristian Hallberg. De två enaktarna sitter ihop med en övergång och spelas för övre delen av högstadiet , gymnasiet och vuxna. Ett underbart projekt, utmanande och lustfyllt! Dessa två föreställningar ska vi spela 2024, men även den lilla pärlan Vem?, en föreställning för de minsta från 3 år med clownteknik som grund, regisserad av Pelle Öhlund.

Vår nästa premiär detta år blir en syskonpjäs efter mamma-dotter och pappa-son pjäserna!  Ett delvis devisat projekt som leds av Shari Sabel Strandmark och som kommer ha premiär till hösten -24.

Som vanligt blir det en del turné varvat med att vi spelar på vår hemmascen.

 

Presentation

Norrbottensteatern, Jönköpings Länsteater, Månteatern, talboksinläsning, pedagogiskt arbete, dubbat film, var med och startade upp Teaterkollo på Barnens Ö.

Några roller:
Rita i Timmarna med Rita
Natasja i Tre Systrar
Studenten i Oleanna av David Memet
Grusche i Kritcirkeln
Julia i Romeo och Julia
R
ollen som  A i I.D. En Existentiell Mordgåta av Rasmus Lindberg
Fru X i Den skalliga Primadonnan
Hanna i Dansa Dina Dinosaurier av Ann-Sofie Bárány
Flera roller i Färden till Västern, regi Peter Oscarson
Klytaimnestra i Elektra                                                                                                                           Hecuba i Kassandrasyndromet av Annika Nyman

Händelser som betytt mycket för mig: Att, i skydd av cafédisken på Folkteatern i Gävle under en period i tjugoårsåldern, få studera ett antal mycket duktiga skådespelare under Peter Oscarsons ledning- där de gav mig några av mina mest minnesvärda teaterminnen.

Att få möjlighet att driva igenom egna idéer på Månteatern, t.ex. Jordan av Anna Reynolds och Kassandrasyndromet av Annika Nyman - två favorituppsättningar.

Särskilda färdigheter

Språk och dialekter

Svenska dialekter: Rikssvenska

Sång

Röstläge: Alt

Spelstilar

Clown, Improvisation, Mask

Dans

Folkdans (svensk)

Körkort och certifikat

Personbil

Utbildning

Teaterhögskolan i Stockholm 1990-94