Åsa Eek Engquist

Åsa Eek Engquist

Fotograf: Nils-Gunnar Eek

Åsa Eek Engquist

Fotograf: Anna Jorhage

67 år, 170 cm

Kontakt

aasaeekengquist@hotmail.com
0701-73 18 53

Hemsida

aasaeekengquist.se

Ljudklipp

Deckare

Fakta

Roman

HistoriskAktuellt

Jag arbetar för närvarande med ENteaters barnföreställning En flyttar in, en tragikomisk föreställning, utan många ord, om att dela utrymme och resurser. Vi ser fram emot att nu efter pandemin komma ut med föreställningen på skolor och kunna turnera med den under perioder. Jag planerar också att spela  monologföreställningen Flyga högt för vuxna, en föreställning om den fria viljan och hur långt den sträcker sig.  Jag arbetar också med Trio Diktoton. Vi har två föreställningar Röda röda blomster av och om Dan Andersson och En luffare är jag av och om Nils Ferlin. När jag inte arbetar med dessa produktioner är jag fri att ta andra skådespelaruppdrag, vilket jag gärna gör. Såväl film/TV, ljudböcker/dubbning och scenteater.

Presentation

Skådespelat har jag gjort sedan 1983 och tänker fortsätta så länge jag har möjlighet.  Lusten att kommunicera, beröra roa och oroa är drivkraften i mitt arbete.

Större delen av mitt yrkesverksamma teaterliv sedan 1983 arbetade jag på Teater UNO i Göteborg. Sedan vi omorganiserade gruppen 2019 har jag nu min bas i en liten uppsökande grupp vid namn ENteater. Jag har också haft förmånen att då och då medverka i film- och tv-produktioner, vilket jag med glädje också gör framöver och jag läser gärna in ljudböcker.

Främst har jag arbetat i produktioner för högstadiepubliken men även i flera pjäser för en yngre publik. Jag har också en monologföreställning för vuxna Flyga högt - som jag spelat sedan 2017 och som jag planerar att bära med mig i många år.  Närheten till publiken oavsett ålder, att ha publiken tilltalbar i föreställningen, att ha gränsen mellan de agerande, och de som är där för att se, flytande, ger nerv åt teatern.

Teater
Några av mina absoluta favoritroller genom åren:                                                                    Vera, Veronica och Bella i Flyga högt av Pia Naurin
Stridstuppen Skräcken i Den Gula väskan av Lygia Bojunga Nunes
Pantlånerskan i Brott och straff av Fjodor Dostojevskij
Dora Diamant i De Rättfärdiga av Albert Camus
Olaus Petri i Mäster Olof eller berättelsen om Olov Petersson efter Mäster Olov av August Strindberg
Mia/Pia/Nån i Jag, Dum och Ingen (efter egen text), regi Carl Harlén
Det finns naturligtvis många, många fler efter drygt trettio år i yrket men listan här ska inte bli för lång.

Film och tv i urval
Genom åren har jag fått möjlighet att delta i några film- och tv-produktioner. Detta är något jag mycket gärna gör fler gånger!
Monika i Anderssons älskarinna, regi Björn Runge
Brittas mamma i En ö i havet, regi Tobias Falk
Fru Pettersson i Predikanten, av C. Läckberg, regi Jonas Grimås
Fröken i Linas Kvällsbok, regi Hella Joof

Särskilda färdigheter

Språk och dialekter

Svenska dialekter: Rikssvenska, Skånska

Sång

Röstläge: Alt

Sånggenre: Körsång, Visor

Sporter

Ridning

Utbildning

yrkesverksamhet sedan 1983 samt fortbildningskurser – så ofta det funnits tid och möjlighet., Skara skolscen, Nordiska Folkhögskolan, Gbg universitet