Konstnärlig salong #4 Kropp och Rum

med koreografen Helena Franzén

foto Håkan Jelk

Vad är det för arbete vi gör som scenografer och kostymdesigners? Hur kan vi få möjlighet att stanna upp, reflektera och uppdatera oss själva som konstnärer i förhållande till vår samtid, vår blick och vårt hantverk? Hur ser konstnärens process ut? Vad ingår i arbetet och när sker det? Hur går tankarna? 

 

I höst är TeaterAlliansen tillbaka med konstnärliga salonger för scenografer och kostymdesigners med nya spännande gäster! 

I Salong #4 möter vi koreografen Helena Franzén i ett samtal om hennes arbete - om rörelse i rummet där landskapet, tillsammans med människan, den mänskliga kroppen är ett centralt motiv. Med utgångspunkt i begreppen kropp och rum samtalar vi om hur det koreografiska arbetet och scenografens/kostymdesignerns förhåller sig till Rummet och varandra. Helena kommer även att visa utdrag ur sin sceniska repertoar och från hennes dansfilmer.

Relationen musik, rörelse och rum är fundamental i Helena Franzéns koreografiska arbete. Hennes koreografier skapar rum där det emotionella och associativa upplevandet får plats. Koreografin beskrivs ofta som fysiskt intelligent, rörelsepoesi med nerv och närvaro. Återkommande teman är minnen, hur de tar plats och vad gör de med oss, om platsens påverkan och om fenomen som rör vår utmätta tid.

 

Salong #4 – Kropp och Rum med Helena Franzén

Datum: 30 september kl 17 – 20

Plats: TeaterAlliansen, Stockholm

Endast föranmälan via formuläret nedan. Begränsat antal platser!

TeaterAlliansen bjuder på fika (smörgås). Ange ev. allergi i samband med anmälan.

Målgrupp: Samtalet riktar sig till professionellt verksamma scenografer och kostymdesigners, samt övriga intresserade konstnärer inom scenkonst och film i mån av plats.

Form och förberedelser: Salongen är en deltagande form där alla medverkar som aktiva medskapare. Innan tillfället förväntas du som antagen deltagare ta del av en förberedande reflektionsuppgift för att bekanta dig med tillfällets aktuella gäst och tematik. På plats bjuds du in att bidra och dela med dig av perspektiv och reflektioner kring tematiken i förhållande till ditt eget konstnärsskap. Material mailas ut till antagna deltagare inför träffen.

Konstnärlig salong kureras av Charlotta Nylund, scenograf och kostymdesigner och Karin Lind, konstnär, scenograf och kostymdesigner.

 

#4 Helena Franzén är koreograf med 35 års verksamhet som dansare och koreografiskt arbete. Hon har skapat närmare 100 sceniska verk som turnerat nationellt och internationellt, både i egen regi och som uppdrag för institutioner. 2019–2020 visades en retrospektiv utställning, Mitt Dansande liv på Dansmuseet i Stockholm.

Aktuell med: Here-Us-Now på MDT i Stockholm. Föreställningen består av utdrag ur äldre verk, direkt översatta men också nytolkningar av verk från mitten av 90- talet till nu. Bland annat kommer Helena att dansa ett av hennes första solon, Kantra från 1996. Spelas 17-20 oktober 2024.

Läs mer på: www.helenafranzen.se

Plats

TeaterAlliansen, Hornsgatan 103, STOCKHOLM

Datum

30 september kl 17-20

Sista ansökningsdag var 2024-09-26.