Scenkonst med digital teknik – när, var, hur och varför

Danscentrum Sverige och Kulturhuset Stadsteatern Digital Innovation välkomnar scenkonstnärer, producenter, presentatörer och andra kulturaktörer till seminariet Scenkonst med digital teknik – när, var, hur och varför.

Under två kunskapsspäckade dagar, e.m. 18 april, och en knapp heldag 19 april (inklusive nätverksmingel), möts experter och deltagare på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I program nedan får du information om föreläsningarna.

Program

Anmälan

Med stöd av Teateralliansen, Dansalliansen, Manegen och Svensk Scenkonst.

Digital Leap är ett internationellt 2-årigt Erasmus+ projekt.

Ledarskap, konflikthantering och härskartekniker

Är du regissör eller scenograf/kostymdesigner med önskan om att utveckla ditt arbetsledarskap och kunskap om gruppdynamik, konflikthantering och härskartekniker som krävs i ditt dagliga arbete? Vill du ha verktyg för att kunna leda och stötta dina medarbetare för att prestera så bra som möjligt?

Nu erbjuder TeaterAlliansen en 2-dagarskurs tillsammans med en av utbildningsledarna från programmet Ledarskap för scenkonstregissörer och mångfalds- och inkluderingsexperten Karol Vieker där yrkesgrupperna tillsammans får utveckla sina verktyg och kunskaper för att stärkas i rollen som arbetsledare.

Sökande verksamma inom såväl film- som scenkonsbranschen välkomnas.

Utbildningsinsatsen är kostnadsfri för professionellt frilansande regissörer och scenografer. TeaterAlliansen bjuder på fika.

 

TeaterAlliansen genomförde under 2022/2023 två utbildningsprogram av det längre utbildningsprogrammet Ledarskap för scenkonstregissörer i samarbete med Scen & Film, Trygghetsrådet TRS och Svensk Scenkonst. En ny antagninsomgång till programmet kommer utlyses den 17 april 2023.

Mer information och ansökan till det längre utbidlningsprogrammet (endast scenkonstregissörer) hittar du HÄR

 

Kursledare: Barbara Gamper, leg. psykolog och partner/ledarskapskonsult för Leap AB

Gästföreläsning: Härskartekniker och microaggressioner

Osynliggörande. Påförande av skuld och skam. Komplimangmetoden. Microaggressioner. Vad har dessa med arbetslivet och en inkluderande arbetsmiljö att göra? I detta pass tittar vi på hur de vanligaste härskartekniker kan identifieras och – framför allt – motverkas.

Karol Vieker, Diversity, Equity and Inclusion Manager, HR Handelshögskolan i Stockholm

 

Din frilansekonomi

Kursen ges vid två separata kurstillfällen.

Kursen vänder sig både till dig som arbetar på tjänst och genom firma/bolag. Vi går framför allt igenom hur skiktgränserna i skattesystemet fungerar och vilka fällor som finns med rot- och ränteavdrag när man har oregelbundna inkomster. Vi pratar också om hur ”frilanspensionen” fungerar och vad man ska tänka på när man varvar tjänst och F-skatt.

Ur kursinnehållet:

• Avdrag – bra, mindre bra och ibland dåligt
• Jobbskatteavdrag/jobbskattebidrag
• Rot- och räntefällan
• Betala skatt kan vara bästa pensionsförsäkringen
• Varför är de orangea kuverten orange?
• Hur fungerar frilanspensionen?
• Tjänst eller F-skatt, eller båda, men varva klokt

 

Datum & tid:

23 mars – Stockholm, 10:00 – 15:00

eller

24 mars – Stockholm, 10:00 – 15:00

OBS! Ange i din ansökan vilken av datumen du söker till eller om du har möjlighet att gå vilken som av dagarna.

 

Kursledare:
Kursledare är Mats Möller, redovisningsbyrån Kulturekonomin med mångårig erfarenhet som frilansmusiker.

 

Kursen ges i samarbete med Musikalliansen.

Patinering

 

”Patinering är att ge plagget en själ”

 

Workshopen riktar sig till kostymdesigners och scenografer som vill få fördjupad kunskap i patinering av kostym för scenkonst och film. Under 2 ½ kursdagar får deltagarna arbeta praktiskt med olika tekniker och uppgifter i färgverkstad varvat med teoretiska block för att utveckla kommunikation och samarbete med färgare/patinerare på en scenkonsinstitution.

Efter genomförd workshop har deltagarna fått praktiska verktyg och teoretisk kunskap för att självständigt utföra enklare patineringsarbeten i färgateljé och i fält, samt språk och kommunikativa verktyg för att utveckla det konstnärliga samarbetet med färgare/patinerare i mötet med en färgverkstad.

 

Upplägg:

Workshopen består av 2 ½ dag där praktiska moment kommer att varvas med teoretiska block.

 

1) Teori/Materialkunskap:

– Vad gör en patinerare på en teater?

– Hur kommunicerar jag med färgeriet? Vilka möjligheter finns? Vilka krav kan man ställa? Vad finns att erbjuda?

– Hur samverkar patinerarens arbete med text, skådespelare, regissör och scenograf/kostymdesigner?

Under kursen kommer deltagarna även att få ta del av olika exempel på skisser och patinerade kostymer från Dramatens ateljéer.

 

2) Praktiska moment – färgning och patinering i färgverkstad:

  • Färgning
  • Toning
  • Måla på tyg
  • Spruta med blomspruta
  • Färga efter bild/konstverk/förlaga
  • Stoppning och lagning

Under workshopen kommer alla deltagare få prova att själva patinera varsin kostym efter förlaga.

 

Förkunskaper:
Kursen vänder sig till professionellt yrkesverksamma scenografer & kostymdesigners. Ingen särskild förkunskap av patinering krävs.

 

Material/Utrustning:

Förkläde och textilsax medtages. Övrigt material och utrustning ingår i kursen.

 

Antagning/Urval

Deltagarurval görs av TeaterAlliansen i samråd med kursledaren. Kursen är kostnadsfri för frilansande scenografer & kostymdesigners, men vid antagning och sen avanmälan kan TeaterAlliansen komma att ta ut en avgift.

 

Antal platser: 6

 

Om kursledaren

Lotta Rudman är utbildad textilformgivare på HdK i Göteborg har en lång karriär bakom sig som dekormålare, färgare och patinerare inom såväl film som teater bland annat vid Dramaten, Göteborgs stadsteater och Wermlandsoperan.

 

SketchUp Baskurs

SketchUp Baskurs riktar sig till nybörjare eller ni som vill få ett bättre arbetsflöde när ni ritar i programmet. Steg för steg går vi igenom programmets funktioner och verktyg som ni behöver känna till för att kunna skapa 3D-modeller från grunden.

Kursen består av 3 dagar. Den första dagen går vi genom programmets funktioner. Andra dagen börjar ni rita själva. Tredje dagen fördjupar vi oss i färg, textur, ljus och att skapa tekniska ritningar utifrån eran modeller.

Deltagarna väljer själv vad de vill rita i SketchUp under kursen. Det får gärna vara egna projekt och kan vara allt från en möbel till en byggnad (interiör eller exteriör) eller en dekor för en teaterpjäs. Om du inte har ett eget projekt kan du få ett exempel på ett projekt som du kan jobba med.

Efter kursen har ni grundkunskaper om hur ni kan rita era egna 3D modeller som ni kan använda när ni presenterar eran idéer (konceptuellt) eller när ni ska skicka ritningar till de som ska bygga det åt er (tekniskt).

Antal platser: 6

Om kursledaren Lisanne Fransen är produktionsdesigner, uppvuxen i Nederländerna och baserad i Stockholm. Utbildad vid Utrecht School of the Arts och Stockholms Konstnärliga Högskola. Hon har en bakgrund i utställningsdesign, men har på senare år främst arbetat med film, tv, reklam och musikvideo. Hon har även erfarenhet av att arbeta med scenografi för teater. Lisanne är aktuell med bland annat Snabba Cash (tv-serie, säsong 2, 2022) och Jag är Zlatan (2021) och den nya serien om Ronja Rövardotter som produceras för Viaplay med streamingpremiär under 2023.

Anlitad som gästlärare i 3D modellering vid Stockholms konstnärliga högskola för scenkonst- och filmstudenterna.

 

TeaterAlliansen i samarbete med Kulturakademin i Göteborg.

Ansök via Kulturakademin: https://www.kulturakademin.com/kurskatalog/sketchup-baskurs

ONLINE: Projektkurs – formulera, planera och finansiera din konstnärliga idé

Under tre dagar får du arbeta handfast med din konstnärliga idé. Vad går du och drömmer om att kunna genomföra? Vad är det som stoppar dig? Under kursen får du konkreta verktyg och praktisk kunskap om hur du kan formulera, planera och finansiera din idé. Du kommer få arbeta både enskilt och i grupp. Du kommer behöva avsätta tid mellan träffarna för att omsätta det du lär dig till en konkret projektansökan. En egen mentortid kommer erbjudas under projekttiden.

Antal platser: 8

Antagning: Kursen riktar sig till professionellt yrkesamma skådespelare, regissörer och scenografer/kostymdesigners. I antagningen kommer sökande som är nyexaminerade från konstnärliga högskolor att prioriteras. 

Ansökan: OBS! Bifoga till ditt CV vid ansökan (i samma dokument) om du har en projektidé och beskriv den gärna kort, samt varför du önskar gå kursen. Vid fler ansökningar än platser kommer detta ha stor betydelse vid uttagningen.

Kursledare: Anna Ljungqvist är scenkonstproducent och coach med över 30-års yrkeserfarenhet i kulturbranschen.

Inkluderande metoder: öppet rep & besök på Moomsteatern

 

I samarbete med TeaterAlliansen välkomnar Moomsteatern dig som professionell scenkonstnär/scenkonstarbetare (regissör, koreograf och scenograf/kostymdesigner m.fl.) att under en heldag tillsammans med branschkollegor få inblick i Moomsteaterns unika verksamhet och konstnärliga metoder!

Under dagen kommer du få chans att möta Moomsteaterns skådespelare i daglig träning, följa med in i repetitionsrummet för den kommande föreställningen Under fullmånen i regi av Cecilia Milocco och Rikard Lekander och utbyta erfarenheter kring att arbeta professionellt med inkluderande scenkonst/blandade ensembler tillsammans med konstnärlig ledare Pelle Öhlund och övriga branschkollegor.

 

Innehåll:

10.00 – 11.15  Välkomna och introduktion till Moomsteaterns verksamhet, hitoria och vision med Sandra Johansson och Pelle Öhlund.

11.15 – 11.30   Fika med ensemblen

11.30 – 12.00 Daglig träning med ensemblen (medtag oömma kläder)

12.00 – 13.00 Lunch

13.00 – 14.45 Öppen repetition av Under fullmånen, regi Cecilia Milocco och Rikard Lekander.

14.45 – 15.00 Paus

15.00 – 16.30 Samtal med Pelle Öhlund om erfarenheter och metoder.

16.30 Dagen avslutas

 

Moomsteatern i Malmö är en fri professionell teater som heltidsanställer skådespelare med intellektuella funktionsvariationer på samma villkor som professionella skådespelare utan funktionsvariationer. Moomsteatern vill använda teatern för att utmana människors sätt att tänka och för att ge publiken en riktigt unik upplevelse, genom att göra engagerande scenkonst av hög konstnärlig kvalité. De brinner för att förändra tankar om stereotyper och vem som kan gestalta vad, och att utmana teaterbranschens sätt att resonera kring representation och vem som får ta plats på scenen.

 

Pelle Öhlund är sedan 2020 konstnärlig ledare på Moomsteatern och har innan dess arbetat till och från på teatern sedan 2007, både som skådespelare, regissör och dramatiker.

 

Sandra Johansson är verksamhetsledare på Moomsteatern sedan 2018, men har innan dess arbetat som producent på teatern sedan 2006.

 

Kostnadsfritt för dig som professionell scenkonstnär/scenkonstarbetare, regissör, koreograf och scenograf/kostymdesigner

 

Anmälan sker via formuläret. Besked om du fått en plats  ges senast den 15 februari.

Max 12 platser.

Kompetensutveckling

Yin yoga online – 28/3

Yin yoga är en lugn yoga som ökar kroppens rörelseförmåga genom att man vilar i olika sittande eller liggande ställningar under en längre tid. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yin yogan dina muskler slappna av helt och du kommer därför åt kroppens stelhet på djupet och fyller den med ny energi. Den är ett bra komplement till annan träning och eftersom att ställningarna enkelt kan justeras kan den praktiseras av alla, nybörjare som erfaren, rörlig som stel. Linn kombinerar yin yogan med andningsövningar och meditation för att hjälpa kroppen och sinnet att slappna av ytterligare.

Kursen sker digitalt via Zoom och länken till passet mejlas samma dag.

Passet är kostnadsfritt och målgruppen är frilansande skådespelare, regissörer, scenografer och kostymdesiners.

Förberedelse:  För att delta behöver du en yogamatta (eller liknande underlag), yogabolster eller lite större kuddar typ soffkuddar, några mindre kuddar och en eller flera filtar.

Linn Henriksson Strååt är utbildad yin yogalärare, men är också frilansande scenograf och kostymdesigner utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola. Med fokus på devising arbetar hon med dramatik för barn, unga och vuxna på fria grupper såväl som institutionsteatrar över hela landet. I sitt scenkonstarbete använder hon också yoga och meditation som en del av den konstnärliga processen, mer information på www.linnhenrikssonstraat.com.

Onlinepasset presenteras i samarbete med Dansalliansen

Kompetensutveckling

Yin yoga online – 21/3

Yin yoga är en lugn yoga som ökar kroppens rörelseförmåga genom att man vilar i olika sittande eller liggande ställningar under en längre tid. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yin yogan dina muskler slappna av helt och du kommer därför åt kroppens stelhet på djupet och fyller den med ny energi. Den är ett bra komplement till annan träning och eftersom att ställningarna enkelt kan justeras kan den praktiseras av alla, nybörjare som erfaren, rörlig som stel. Linn kombinerar yin yogan med andningsövningar och meditation för att hjälpa kroppen och sinnet att slappna av ytterligare.

Kursen sker digitalt via Zoom och länken till passet mejlas samma dag.

Passet är kostnadsfritt och målgruppen är frilansande skådespelare, regissörer, scenografer och kostymdesiners.

Förberedelse:  För att delta behöver du en yogamatta (eller liknande underlag), yogabolster eller lite större kuddar typ soffkuddar, några mindre kuddar och en eller flera filtar.

Linn Henriksson Strååt är utbildad yin yogalärare, men är också frilansande scenograf och kostymdesigner utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola. Med fokus på devising arbetar hon med dramatik för barn, unga och vuxna på fria grupper såväl som institutionsteatrar över hela landet. I sitt scenkonstarbete använder hon också yoga och meditation som en del av den konstnärliga processen, mer information på www.linnhenrikssonstraat.com.

Onlinepasset presenteras i samarbete med Dansalliansen

Kompetensutveckling

Yin yoga online – 14/3

Yin yoga är en lugn yoga som ökar kroppens rörelseförmåga genom att man vilar i olika sittande eller liggande ställningar under en längre tid. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yin yogan dina muskler slappna av helt och du kommer därför åt kroppens stelhet på djupet och fyller den med ny energi. Den är ett bra komplement till annan träning och eftersom att ställningarna enkelt kan justeras kan den praktiseras av alla, nybörjare som erfaren, rörlig som stel. Linn kombinerar yin yogan med andningsövningar och meditation för att hjälpa kroppen och sinnet att slappna av ytterligare.

Kursen sker digitalt via Zoom och länken till passet mejlas samma dag.

Passet är kostnadsfritt och målgruppen är frilansande skådespelare, regissörer, scenografer och kostymdesiners.

Förberedelse:  För att delta behöver du en yogamatta (eller liknande underlag), yogabolster eller lite större kuddar typ soffkuddar, några mindre kuddar och en eller flera filtar.

Linn Henriksson Strååt är utbildad yin yogalärare, men är också frilansande scenograf och kostymdesigner utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola. Med fokus på devising arbetar hon med dramatik för barn, unga och vuxna på fria grupper såväl som institutionsteatrar över hela landet. I sitt scenkonstarbete använder hon också yoga och meditation som en del av den konstnärliga processen, mer information på www.linnhenrikssonstraat.com.

Onlinepasset presenteras i samarbete med Dansalliansen