SketchUp Baskurs

 

SketchUp Baskurs riktar sig till nybörjare eller ni som vill få ett bättre arbetsflöde när ni ritar i programmet. Steg för steg går vi igenom programmets funktioner och verktyg som ni behöver känna till för att kunna skapa 3D-modeller från grunden.

Kursen består av 3 dagar. Den första dagen går vi genom programmets funktioner. Andra dagen börjar ni rita själva. Tredje dagen fördjupar vi oss i färg, textur, ljus och att skapa tekniska ritningar utifrån eran modeller.

Deltagarna väljer själv vad de vill rita i SketchUp under kursen. Det får gärna vara egna projekt och kan vara allt från en möbel till en byggnad (interiör eller exteriör) eller en dekor för en teaterpjäs. Om du inte har ett eget projekt kan du få ett exempel på ett projekt som du kan jobba med.

Efter kursen har ni grundkunskaper om hur ni kan rita era egna 3D modeller som ni kan använda när ni presenterar eran idéer (konceptuellt) eller när ni ska skicka ritningar till de som ska bygga det åt er (tekniskt).

Förkunskaper
SketchUp Baskurs, ni behöver inte ha tidigare erfarenheter med SketchUp eller andra 3D modelleringsprogram.

Utrustning
Till kurstillfället behöver du ta med egen laptop, gaming -mus, samt installerad SketchUp programvara (finns en 30 dagars gratis trial).

Kostnad
Kursen är kostnadsfri för deltagare (Programvaran SketchUp ingår ej), men vid sen avbokning eller uteblivet deltagande utgår en avgift på 1000 kr. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen.

Antagning/Urval

Deltagarurval görs av TeaterAlliansen i samråd med kursledaren. Alla sökande får information om de blivit antagna till kursen via mail senast den 14/12.

Antal platser: 6 – 7

Om kursledaren Lisanne Fransen är produktionsdesigner, uppvuxen i Nederländerna och baserad i Stockholm. Utbildad vid Utrecht School of the Arts och Stockholms Konstnärliga Högskola. Hon har en bakgrund i utställningsdesign, men har på senare år främst arbetat med film, tv, reklam och musikvideo. Hon har även erfarenhet av att arbeta med scenografi för teater. Lisanne är aktuell med bland annat Snabba Cash (tv-serie, säsong 2, 2022) och Jag är Zlatan (2021) och den nya serien om Ronja Rövardotter som produceras för Viaplay med streamingpremiär under 2023.

Anlitad som gästlärare i 3D modellering vid Stockholms konstnärliga högskola för scenkonst- och filmstudenterna.

Fyra skådespelare i karaktärsmask

Karaktärsmask – design, tillverkning och spelteknik

 

Kursen riktar sig till  skådespelare, dansare och scenografer och ger grundkunskaper i att överföra idéer för en rollkaraktär till en egendesignad, skulpterad mask, samt i enkel spelteknik.

Under kursen kommer du själv att designa och tillverka en mask i välgjord papier-maché som håller för professionellt bruk. De specifika krav som ställs på designen och skulpturen för att masken ska fungera väl för uttrycksfullt och rörelsebaserat karaktärsarbete på scen, är centralt i kursen.

Sista kursdagen arbetar vi tillsammans på golvet med att ”tända maskerna” genom introduktion i enkel spelteknik.

 

Upplägg:

Dag 1 – idéarbete och design genom kreativ process.

Dag 2 – skulptering

Dag 3 – cachering (papier-maché)

Dag 4 – finish och måleri

Dag 5 – ”tända” maskerna, enkel spelteknik

 

Datum & tid

23-25 november, (ons-fre) 9.00-16.00

1-2 december, (tor-fre) 9.00-16.00

 

Förkunskapskrav 

Inga förkunskaper krävs.

 

Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagare, men vid sen avbokning eller uteblivet deltagande utgår en avgift på 1000 kr. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen.

 

Antagning och Urval

Kursen görs i samarbete med Dansalliansen d.v.s. både skådespelare, scenografer och dansare kommer antas till kursen. Deltagarurval görs av TeaterAlliansen och DansAlliansen i samråd med kursledare.

Vid anställning debiteras arbetsgivaren kursavgiften. Kontakta karin.vestlund@teateralliansen.se för mer information. Alla sökande får information om de blivit antagna till kursen via mail senast den 9/11.

Antal platser: 6

 

Om kursledaren

Amanda Cederquist har 30 års erfarenhet av konstnärligt professionellt arbete med masker och dockor för teater, både som designer, skulptör, hantverkare och spelare. Utbildad i Sverige, Italien och Frankrike hos ett flertal mästare samt Ecole Jaques Lecoq, Paris. Lång erfarenhet av pedagogiskt arbete. Undervisar i lös mask på SKH, Stockholms Konstnärliga Högskola sedan 2016.

Huvudområden: design och skulptering av masker och dockor, design av kostym och scenografi, samt produktion av egna konstperformance bland annat tillsammans med professionella dansare.

 

Kursen genomförs av TeaterAlliansen i samarbete med DansAlliansen.

FORUM T: samtal om regi, del 2

Teaterns relationen till rum och visualitet har förändrats genom teaterhistorien. Från teatern som en rituell plats, moralisk institution, borgerlig underhållning, gesamtkunstwerk eller den tomma spelplatsen. Suggestion eller verfremdung, det immersiva, det visuella, eller digitala. Listan kan göras lång på olika inriktningar där många idag existerar vid sidan av varandra.

Den 17 september bjuder Turteatern och Teateralliansen in till ett heldagsseminarium med syfte att fördjupa samtalet om teaterregi. I Samtal om regi, del 2 kommer vi fokusera på regissörens förhållningssätt till rum, plats och visualitet. Vad är regissörens visuella och rumsliga utgångspunkt? Hur ser regissörens eget arbete ut med rum, och hur ser samarbetet med scenograf, ljusdesigner eller andra visuella praktiker ut? Hur förhåller sig regissören till den historiska plats som teatern och teaterscenen är i relation till andra rum? Utifrån dessa frågor vill vi fördjupa oss kring rummets betydelse för teatern och dess inverkan på olika regissörers konstnärskap.

Med detta samtal vill vi fortsätta undersöka regissörens roll i den samtida teatern och skapa ett forum där regissörer själva talar om sina praktiker. Under våren 2022 genomförde Turteatern ett första seminarium om regi där vi utgick från regissörens relation till regibegreppet och dess problem och potential i rollen som scenkonstnär.

OBS! Seminariet kommer hållas på engelska.

Målgrupp: regissörer, scenografer och övriga intresserade
Program, gäster och biljetter, se Turteaterns hemsida

 

Photoshop Grunder

PHOTOSHOP Grunder riktar sig till dig som skådespelare, regissör eller scenograf som inte tidigare arbetat i Photoshop, men vill komma igång med att själv kreativt kunna hantera bilder till exempelvis din hemsida, sociala kanaler eller en idépresentation.

 

Kursen är uppdelad i tre grundläggande moment:

 1. Photoshop miljö och lagerpanelen – Ingående om lager, lagermaskering och markeringsverktyg.
 2. Redigering av bilder – verktyg för nyans och färgändringar, flera möjliga verktyg och tillvägagångssätt. Bildupplösning.
 3. Färg och penslar – färgrymder i Photoshop, gråskala, olika markeringsverktyg, blandlägen. Penselbibliotek.

Exempel:

 • introduktion till lagerpanelen, ingående om lager.– bildredigering, ljus- och färgkorrigering av bilder.
 • frilägga objekt, collage mm.– introduktion till penslar, skapa egen penselbibliotek.
 • om färger, ändra färg på objekt/plagg.
 • enkel bildkomposition och användning av text i Photoshop.
 • grundläggande om filtyper, bildstorlekar och bildupplösning.
 • om bilder för webben och för utskrift.

Kursen ger också en inblick i hur du kan arbeta med och skicka stora original, bl.a. storleksanpassning av bilder för e-post, hemsidor m.m.

 

Tekniska krav

I kursen används den senaste versionen av programmet Adobe Photoshop CC på svenska. Ladda ned programvaran inför kursstart. Programvara ingår ej, men finns att ladda ned på Adobes webbplats. Via länken kan du även installera en provversion som gäller i 7 dagar: https://www.adobe.com/se/creativecloud/photography/compare-plans.html#mini-plans-web-cta-photoshop-lightroom-card

 

Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagare (Programvara Photoshop CC ingår ej, se tekniska krav), men vid sen avbokning eller uteblivet deltagande utgår en avgift på 1000 kr. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen.

 

 

Antagning/Urval

Deltagarurval görs av TeaterAlliansen i samråd med kursledaren ihop en deltagargrupp med reserver. Kursen ges i samarbete med Fackförbundet Scen & Film, därför kommer förbundets medlemmar att prioriteras i urvalet. Alla sökande får information om de blivit antagna till kursen via mail senast den 12/10.

OBS! Efter intresseanmälan på TeaterAlliansen.se kommer du att få en enkät skickad till den mailadress du angivit. Enkäten består av ett antal frågor kring dina tidigare erfarenheter av/förkunskaper inom Adobe Photoshop CC och svaren behandlas som underlag till urvalet för att skapa en grupp med liknande förkunskaper. Intresseanmälan till kursen utan kompletterande enkätsvar kommer att behandlas som ofullständig. Saknar du mail med enkätfrågor inom 24 timmar efter din intresseanmälan kontakta: karin.vestlund@teateralliansen.se 

Antal platser: 4 – 7

 

Datum & tid

16 – 18 oktober (sön-tis, halvdagar)
söndag 10 – 14.30 (inkl 30 min lunch)
övriga dagar 9 – 13

Plats

STOCKHOLM; TeaterAlliansens kurslokal, Kvarnholmsvägen 56, 131 31 Nacka

 

Om kursledaren

Joanna Bodzek är formgivare, konstnär och fotograf och har använt Photoshop regelbundet i sitt arbete i över 20 år. Som utbildare hon sedan 2013 undervisat i de egendesignade kurserna Digitalt textiltryck PRO och Photoshop, samt arbetat som konsult i digitalt tryck och gästlärare i Photoshop på Konstfack Textil.

 

Photoshop fördjupning

Denna kurs riktar sig till dig som har arbetat en hel del i Adobe Photoshop och känner att du är redo för att mer kreativt utnyttja programmets möjligheter och/ eller få ett skarpare verktyg för ditt kreativa uttryck.

Under kursen kommer de senaste funktionerna  Photoshop som förenklar arbetsflödet behandlas. Du kommer att förstå möjligheterna i att jobba med smarta objekt som låter dig modifiera och redigera snabbt på ett oförstörande sätt
Kursen innehåller också en mängd nyttiga tips för en enklare Photoshop.

Kursinnehåll :

 • Koncept bakom flera super användbara funktioner
 • + Massor med 2 minuters tips för enklare Photoshop
 • Jobba med Smarta filter och lager
 • Vektor versus raster
 • Storlek och upplösning på bild
 • Skapa och hantera mönster
 • Funktionsmakron
 • Färg, ändra färg på objekt/ delar av objekt
 • Penslar
 • Scanna för storformat/ utskrift
 • Foto till teckning med filter och funktionsmakron
 • Text och teckensnittshantering
 • Bildkomposition
 • Svartvita bilder / rastgering
 • Justeringslager
 • Nivåer och Kurvor
 • Frilägga / ändra bakgrund
 • Urklippsbanor
 • Retuschera
 • Frilägga hår

Utöver detta kommer innehållet i kursen formas efter kursdeltagarnas specifika frågor.

Förkunskaper
För att delta i kursen behöver du hitta obehindrat i programmet PHOTOSHOP (ej Photoshop Elements), ha en grundläggande förståelse av fotoredigeringsverktyg samt kunna arbeta i lager. En bra fingervisning att du aktuellt använder programmet i ditt kreativa arbete.

Fräscha upp dina förkunskaper: Inför kursstart får deltagarna tillgång till onlineplattformen Photoshop REFRESHER med videolektioner för genomgång av programmets grunder. Programmet tillgängliggörs i samband med antagning, ca 3 veckor kursstart.

 

Tekniska krav
Till kursen behöver du ta med datormus, samt laptop med nedladdad programvara Adobe Photoshop CC, fotograferingsplan (20 GB) till din dator. Programvaran ingår ej i kursen, men provversion som gäller i 7 dagar finns att ladda ned på Adobes webbplats. Svenska eller engelska. Även tidigare CC versioner fungerar, men då vissa funktioner varierar rekommenderas du att ladda ned provversionen inför kursen.

 

Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagare (Programvara Photoshop CC ingår ej, se tekniska krav), men vid sen avbokning eller uteblivet deltagande utgår en avgift på 1000 kr. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen.

 

Antagning/Urval

Deltagarurval görs av TeaterAlliansen i samråd med kursledaren ihop en deltagargrupp med reserver. Kursen ges i samarbete med Fackförbundet Scen & Film, därför kommer förbundets medlemmar att prioriteras i urvalet. Alla sökande får information om de blivit antagna till kursen via mail senast den 19/10.

OBS! Efter intresseanmälan på TeaterAlliansen.se kommer du att få en enkät skickad till den mailadress du angivit. Enkäten består av ett antal frågor kring dina tidigare erfarenheter av/förkunskaper inom Adobe Photoshop CC och svaren behandlas som underlag till urvalet för att skapa en grupp med liknande förkunskaper. Intresseanmälan till kursen utan kompletterande enkätsvar kommer att behandlas som ofullständig. Saknar du mail med enkätfrågor inom 24 timmar efter din intresseanmälan kontakta: karin.vestlund@teateralliansen.se 

Antal platser: 5

 

Om kursledaren

Joanna Bodzek är formgivare, konstnär och fotograf och har använt Photoshop regelbundet i sitt arbete i över 20 år. Som utbildare har hon sedan 2013 undervisat i de egendesignade kurserna Digitalt textiltryck PRO och Photoshop, samt arbetat som konsult i digitalt tryck och gästlärare i Photoshop på Konstfack Textil.

SketchUp fortsättning + Lay Out grunder

Upplägg
Kursen är utformad som ett fördjupningstillfälle för dig som redan har gått en av TeaterAlliansens kurser i SketchUp eller besitter motsvarande erfarenhet.

Under kursdagen repeteras funktioner och verktyg från grundkursen anpassat efter deltagarnas önskemål med fokus på deltagarnas egna projekt. Vi övar på att färdigställa presentationer i SketchUp, samt lär oss enkel hantering av LayOut i presentation med PDF.

Från kursen får deltagarna även med sig en LayOut mall som kan användas för presentationer för uppdragsgivare.

 

Förkunskaper

För dig som redan har gått en av TeaterAlliansens grundkurser i SketchUp. Kursen ges exklusivt för yrkesverksamma scenografer och kostymdesigners.

 

Utrustning

Till kurstillfället behöver du ta med egen laptop, gaming -mus, samt installerad SketchUp programvara.

 

Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagare (Programvara SketchUp Pro ingår ej, se tekniska krav), men vid sen avbokning eller uteblivet deltagande utgår en avgift på 1000 kr. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen. Kursen är avgiftsfri, MEN om du tackat JA till en plats och avbokar efter sista angivna avbokningsdag utgår en avgift på 1000 kr.

 

Antagning/Urval

Deltagarurval görs av TeaterAlliansen i samråd med kursledaren ihop en deltagargrupp med reserver. Kursen ges i samarbete med Fackförbundet Scen & Film, därför kommer förbundets medlemmar att prioriteras i urvalet. Ange i ansökan om du är medlem i Fackförbundet Scen & Film. Alla sökande får information om de blivit antagna till kursen via mail senast den 14/9.

Antal platser: 4

 

Om kursledaren:

Joachim von Rost driver SKP Expert som tar uppdrag inom 3D visualisering och 2D ritningar med Sketchup och V-ray för att presentera idéer och miljöer som bilder, film, AR och VR. SKP Expert håller även kurser, samt utvecklar plug-ins.

Karaktärsmasker för scen – design och tillverkning för frilansande kostymdesigners, scenografer & maskörer

Kursen riktar sig till verksamma frilansande kostymdesigners, scenografer & maskörer och ger grundkunskaper i att överföra idéer för en rollkaraktär till en designad, skulpterad mask. De specifika krav som ställs på designen och skulpturen för att masken ska fungera väl för uttrycksfullt och rörelsebaserat karaktärsarbete på scen, är centralt i kursen. Under kursen kommer du själv att designa och tillverka en mask i välgjord papier-maché som håller för professionellt bruk.

Upplägg:

Dag 1 – idéarbete och design genom kreativ process.

Dag 2 – skulptering

Dag 3 – cachering (papier-maché)

Dag 4 – finish och måleri

Dag 5 – ”tända” maskerna, enkel spelteknik

 

Förkunskapskrav

Inga förkunskaper krävs, men en viss vana att skulptera är en fördel, då kursen håller ganska högt tempo.

Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagare, men vid sen avbokning eller uteblivet deltagande utgår en avgift på 1000 kr. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen.

 

Antagningoch Urval

Alla frilansande kostymdesigners, scenografer & maskörer är behöriga att söka kursen. Deltagarurval görs av TeaterAlliansen i samråd med kursledare.

Vid anställning debiteras arbetsgivaren kursavgiften. Kontakta karin.vestlund@teateralliansen.se för mer information. Alla sökande får information om de blivit antagna till kursen via mail senast den 2/5.

Antal platser: 6

Datum & tid

9-13 maj kl. 09:00 – 17:00

Plats

STOCKHOLM; Amanda Cederquists ateljé i Enskede gård.

 

Om kursledaren

Amanda Cederquist har 30 års erfarenhet av konstnärligt professionellt arbete med masker och dockor för teater, både som designer, skulptör, hantverkare och spelare. Utbildad i Sverige, Italien och Frankrike hos ett flertal mästare samt Ecole Jaques Lecoq, Paris. Lång erfarenhet av pedagogiskt arbete. Undervisar i lös mask på SKH, Stockholms Konstnärliga Högskola sedan 2016.

Huvudområden: design och skulptering av masker och dockor, design av kostym och scenografi, samt produktion av egna konstperformance.

Photoshop för Scenografer och Kostymdesigners

 

”Många konstnärer som jag har arbetat med blir i onödan hämmade av mindre kunskapsbrister i sin grundläggande förståelse av Photoshop. Utifrån de vanligaste frågorna och svårigheterna har jag utformat den här kursen.”

 

PHOTOSHOP Grunder riktar sig till dig som vill komma igång med Photoshop som verktyg i ditt konstnärliga arbete. Kursen fungerar även bra som en repetition i Photoshop för dig som tidigare använt programmet men känner att du behöver fräscha upp dina kunskaper.

Kursen är uppdelad i tre grundläggande moment:

 1. Photoshop miljö och lagerpanelen – Ingående om lager, lagermaskering och markeringsverktyg.
 2. Redigering av bilder – verktyg för nyans och färgändringar, flera möjliga verktyg och tillvägagångssätt. Bildupplösning.
 3. Färg och penslar – färgrymder i Photoshop, gråskala, olika markeringsverktyg, blandlägen. Penselbibliotek.

Exempel:

 • introduktion till lagerpanelen, ingående om lager.– bildredigering, ljus- och färgkorrigering av bilder.
 • frilägga objekt, collage mm.– introduktion till penslar, skapa egen penselbibliotek.
 • om färger, ändra färg på objekt/plagg.
 • enkel bildkomposition och användning av text i Photoshop.
 • grundläggande om filtyper, bildstorlekar och bildupplösning.
 • om bilder för webben och för utskrift.

Kursen ger också en inblick i hur du kan arbeta med och skicka stora original, bl.a. storleksanpassning av bilder för e-post, hemsidor m.m.

 

Tekniska krav

I kursen används den senaste versionen av programmet Adobe Photoshop CC på svenska. Ladda ned programvaran inför kursstart. Programvara ingår ej, men finns att ladda ned på Adobes webbplats. Via länken kan du även installera en provversion som gäller i 7 dagar: https://www.adobe.com/se/creativecloud/photography/compare-plans.html#mini-plans-web-cta-photoshop-lightroom-card

 

Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagare (Programvara Photoshop CC ingår ej, se tekniska krav), men vid sen avbokning eller uteblivet deltagande utgår en avgift på 1000 kr. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen.

 

Antagning/Urval

Deltagarurval görs av TeaterAlliansen i samråd med kursledaren ihop en deltagargrupp med reserver. Kursen ges i samarbete med Fackförbundet Scen & Film, därför kommer förbundets medlemmar att prioriteras i urvalet. Alla sökande får information om de blivit antagna till kursen via mail senast den 9/5.

OBS! Efter intresseanmälan på TeaterAlliansen.se kommer du att få en enkät skickad till den mailadress du angivit. Enkäten består av ett antal frågor kring dina tidigare erfarenheter av/förkunskaper inom Adobe Photoshop CC och svaren behandlas som underlag till urvalet för att skapa en grupp med liknande förkunskaper. Intresseanmälan till kursen utan kompletterande enkätsvar kommer att behandlas som ofullständig. Saknar du mail med enkätfrågor inom 24 timmar efter din intresseanmälan kontakta: karin.vestlund@teateralliansen.se 

Antal platser: 4

 

Datum & tid

23-25 maj kl. 09:00 – 13:00 (3 halvdagar x 4 h)

Plats

STOCKHOLM; TeaterAlliansens kurslokal, Kvarnholmsvägen 56, 131 31 Nacka

 

 

Om kursledaren

Joanna Bodzek är formgivare, konstnär och fotograf och har använt Photoshop regelbundet i sitt arbete i över 20 år. Som utbildare hon sedan 2013 undervisat i de egendesignade kurserna Digitalt textiltryck PRO och Photoshop, samt arbetat som konsult i digitalt tryck och gästlärare i Photoshop på Konstfack Textil.

 

 

 

pixabay fri bild. Kurs

Reservplatser att söka! SKETCHUP avancerad nivå – exklusivt för scenografer och kostymdesigners

 

Upplägg
Kursen i SketchUp är anpassad efter deltagarnas önskemål. Deltagarna väljer själv vad de vill rita i Sketchup under kursen. Det får gärna vara egna projekt. Vi går igenom funktioner och verktyg som du behöver känna till för att kunna skapa 3D-modeller. Kursen består av 2 dagar där den första fokuserar på det tekniska och den andra på design (du får ett exempel på ett riktigt projekt som kan användas om du inte har egna projekt). Undervisningen baseras på praktiska övningar så att du snabbt går från teori till praktik.  Under kursen får du goda råd och tips på hur du lyckas med att skapa digitala 3D-modeller.

Förkunskaper
Du kan välja kursen utifrån två kunskapsnivåer: ”bas” (inte arbetat tidigare alt. lite erfarenhet) eller ”arbetat med programmet mycket tidigare” (Anmäl dig utifrån din förkunskap). Kursen ges exklusivt för yrkesverksamma scenografer och kostymdesigners.

Kursledare: Joachim von Rost
Kurstimmar: heldagar (9:00-16:00)

kurs 6: 14-15 mars på TeaterAlliansen/Nacka arbetat med programmet tidigare (4 platser)
kurs 7: 22-23 mars online arbetat med programmet tidigare (3 platser)

ANMÄLAN till: karin.vestlund@teateralliansen.se. Ange namn, telefonnummer och ditt yrkesområde, samt vilken nivå/datum du önskar gå kursen. Ange även om du är medlem i Fackförbundet Scen & Film.

OBS! Först till kvarn gäller.  Kursen är delfinansierad av Fackförbundet Scen & Film och därmed är deras medlemmar prioriterade i urvalet.

Kurserna är avgiftsfria, MEN om du tackat JA till en plats och avbokar efter sista angivna avbokningsdag utgår en avgift på 1000 kr. Beroende på efterfrågan kan fler kurser komma att erbjudas senare i vår/höst.