Workshop i patinering och färgning med hållbarhetsfokus – för kostymdesigners och scenografer

med Mia Persson och Tatjana Bjarne

Den här kursen består av tre delar; en hållbarhetsföreläsning, ett studiebesök på Göteborgsoperans kostymavdelning, samt en tvådagars workshop i patinering och färgning.

Under workshopdagarna får du tillsammans med kursledaren Mia Persson och övriga deltagare utforska traditionella och beprövade metoder inom patinering, men även få kunskap om naturliga färgämnen och andra mer hållbara tekniker för kostymtillverkning. Fokus kommer att ligga på metoder som kan utföras under enkla förutsättningar.

På workshopen kan det finnas tid att få tips om tekniker och möjlighet att göra egna prover på aktuella projekt.

Målet med kursen

Målet är att kombinationen av hållbarhetsföreläsning, studiebesök och praktiskt arbete ska ge dig en heltäckande bild av patineringsarbetet, samt nya insikter och kunskaper som du kan fortsätta att bygga vidare på i din egen verksamhet.

Upplägg

• Förarbete: Inspelad föreläsning av Tatiana Bjarne, patinerare på Göteborgsoperan, om hållbarhet och scenkonst.

• 14 oktober kl. 13.00-17.00: Studiebesök på Göteborgsoperans kostymavdelning, där Tatiana Bjarne visar exempel på patinering och färgning ur Operans kostymförråd. Under besöket finns tillfälle att ställa följdfrågor till hennes föreläsning.

• 15 oktober kl. 09.00-17.00: Praktiskt arbete i Textilpatineringsverkstan på KKV, Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg. Dagen inleds med en kort introduktion i materiallära och färgkemi. Deltagarna delas upp i grupper och arbetar tillsammans vid ett antal stationer, bland annat Flamfärgning - Färga i Podabmaskinen - Färga med naturliga färgämnen i stället för syntetiska - Färga med te och järn - Blöthänga och forma en kostym - Sprutpatinera kostym - Slipa och nöta kostym - Enkla metoder för att trycka och mönstra.

• 16 oktober kl. 09.00-17.00: Fortsatt arbete på KKV, samma stationer och grupper. En del blöta tekniker kräver minst två dagars arbete, med tid för torkning emellan.

 

Kursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med TeaterAlliansen och Göteborgsoperan med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland.

Ansök via Kulturakademin senast den 15 september

 

 

Plats

GÖTEBORG

Datum

14 - 16 oktober

Tid

14 oktober kl. 13.00-17.00
15 oktober kl. 09.00-17.00
16 oktober kl. 09.00-17.00