Workshop i Chubbuck-tekniken

med Elisabet Sevholt

Chubbuck-tekniken är ett 12-stegssystem som bygger på Stanislavskij samt psykologi och antropologi. Tekniken skapar ett modernt skådespelaruttryck som passar speciellt bra för film och tv. Tekniken är utvecklad av skådespelar-coachen Ivana Chubbuck, som har skrivit boken "The Power of the Actor".

Syftet med kursen är att under tre dagar arbeta enligt Chubbuck-tekniken med en scen från en film, tv-serie eller teaterpjäs tillsammans med en scenpartner. Deltagarna studerar in scenen och läser manus och/eller ser film/tv-serie innan kursstarten enligt instruktioner som ni får av kursledaren två veckor innan kursen startar. Arbetet är fokuserat på en enda scen för varje deltagare. Kursledaren väljer scenerna och scenparen för att belysa olika delar av Chubbuck-tekniken. Målet är att du ska få en grundlig introduktion till Chubbuck-teknikens universum.

Att arbeta med Chubbuck-tekniken innebär att göra ett rollarbete på en djupt personlig nivå. Arbetet är såväl analytiskt som emotionellt, fysiskt och intuitivt. Tekniken innehåller också verktyg för att gestalta starka känslor som till exempel rädsla, sorg och förälskelse samt metoder för att gestalta förälder, barn, syskon eller barndomskamrater. Du kan läsa mer om Chubbuck-tekniken här: www.ivanachubbuck.com

Som förberedelse till kursen ska du läsa första delen av "The Power of the Actor" (om ”De 12 stegen”).

Kursen görs i samarbete med Kulturakademin. Läs mer/sök HÄR!

OBS! Räkna med förarbete inför kursen samt en del eget arbete på kvällarna 8 och 9 december.

Elisabet Sevholt arbetar som coach för skådespelare, sångare, regissörer och manusförfattare. Hon håller kurser och workshops i Skandinavien och Europa och har coachat många skådespelare för både svenska och internationella tv-serier. Hon har också undervisat vid teaterskolor som The Oxford School of Drama och Lee Strasberg Theatre Institute samt regisserat mer än 30 föreställningar för teaterscener i Sverige och England.
2008 blev Elisabet officiellt ackrediterad lärare i Chubbuck-tekniken av Ivana Chubbuck.
Läs mer på www.elisabetsevholt.com

Antal platser: 12

*
Kursupplägg

Dag 1
Varje par gör sin scen i masterclass-form, sedan går vi igenom den och gör den speciella analysen som hör Chubbuck-tekniken till för att hitta den personliga kopplingen till det som sker i scenen. (Steg 1-5 av ”De 12 stegen”)

Dag 2
Vi fortsätter arbetet med scenen. Den här dagen lägger vi fokus på vad du gör i scenen och mötet med den andra skådespelaren. Vi arbetar med att hitta ”the game” – den lek eller det spel som varje scen är, samt vad som triggar dig att börja en scen. (Steg 6-10 av ”De 12 stegen”)

Dag 3
Denna dag handlar om att släppa allt förarbete för att kunna vara närvarande i ögonblicket. Vi går igenom metoder för att ”komma ut ur huvudet” och bli en levande människa på scen eller framför kameran. Vi går också igenom verktyg för att gestalta t.ex. kärleksförhållande, föräldrar-barnrelation, vänskapsrelation etc. Dagen avslutas med en frågestund. (Steg 11-12 av ”De 12 stegen”)

 

Plats

Esperantoscenen (gamla Teater UNO), GÖTEBORG

Datum

8-10 dec (ons-fre)