Unfunky UFO – Performance workshop

med Seke Chimuntengwende & Alexandrina Hemsley (UK)

Seke Chimutengwende och Alexandrina Hemsley, UK, bjuder in till en afrofuturistisk workshop för scenkonstnärer och konsthögskolestudenter.

Delta i dans-, skriv- och diskussionsövningar som undersöker potentialen i nya, alternativa framtidsscenarier och parallella verkligheter. Workshopen Unfunky UFO i Umeå ges för professionellt verksamma inom scenkonst, studenter vid Konsthögskolan, Umeå universitet, anställda vid Teateralliansen samt medlemmar och anslutna till Teatercentrum Norra och Danscentrum Norr. Workshopen är tillgänglig för deltagare med, eller utan, erfarenheter av att rasifieras. Workshopen innehåller text, rörelse, diskussion och kanske ett och annat attribut eller klädesplagg. Personliga berättelser – muntliga, symboliska eller kroppsliga – får plats att stiga till ytan.

Seke Chimutengwende och Alexandrina Hemsley, konstnärer, dansare och koreografer, från London har skapat performances tillsammans sedan 2016. De har utvecklat workshopserien Unfunky UFO som ett sätt att spinna vidare på sitt arbete, för att undersöka afrofuturismens potential och problemställning och som en plats för reflektion. Läs mer om konstnärerna och hur Unfunky UFO presenterades i London förra året här.

I sin performance Black Hole, som presenteras på Bildmuseet i Umeå den 7 september 2018, placerar de sina kroppar i föreställda landskap, och söker efter hoppfulla möjligheter i en kärv omgivning av både nuvarande och tidigare dystopier. Duon väver samman rörelse och poetisk text till en berättelse om universums historia, från Big Bang till dess död. Konstnärerna väcker genom Black Hole frågor om hur de kan förhålla sig till sina kroppar, vilka bär spår av marginalisering och rasism.

Arrangeras av Bildmuseet i Umeå i samarbete med Danscentrum Norr, Konsthögskolan, Umeå univeristet, Teatercentrum norra och TeaterAlliansen.

KL. 17.00-19.00 den 10 september håller också Seke Chimuntengwende och Alexandrina Hemsley en konstnärspresentation på Konsthögskolan, Umeå univeristet. Läs mer om Rum för Performance/Skifte – en performancehelg arrangerad av Bildmuseet och Norrlandsoperan 7-9 september, 2018.

Plats

Umeå

Datum

10 september 2018

Sista ansökningsdag var 2018-09-05.