Tanken och ordet

med Henric Holmberg

TeaterAlliansen, kompetensutveckling, skådespelare

Tanken och ordet är kursen som gör dig rolig att bjuda på middag. Den har det som alla matprogram i tv saknar: tankeutbytet, historieberättandet, det bildade samtalet i Montaignes anda: Que sais-je? Vad vet jag?

Under Henrics ledning läser gruppen dikter och filosofiska texter och diskuterar och prövar olika sätt att uppfatta och läsa.

”En av dagarna kommer vi att hälsa på hos 400-talstänkaren Augustinus för att höra hans tankar om tidens gång - detta för en skådespelare så väsentliga tidssinne, det vi kallar tajming. Han skriver om minnet och vi vet ju vad det är - att memorera en text. Vi bjuder också in några 1900-talspoeter till vårt samtal, TS Eliot och Solveig von Schoultz, Octavio Paz och Agneta Pleijel som alla har formulerat sig i frågan om vad tid är.” – säger Henric Holmberg som leder kursen.

Gruppen kommer också att läsa den starka svenska lyriken från mitten av 1900-talet: Erik Lindegren, Gunnar Ekelöf och Harry Martinsson - men också finska Kerstin Söderholm och lettiska Vizma Belsevica. Mot slutet tar sig gruppen an nutidens tankar och ord: Athena Farrokhzad, Johannes Anyuru och Eva-Stina Byggmästar.

Kursen avslutas med att de deltagare som vill framför någon eller några av texterna vid TeaterAlliansens 20-årsjubileum måndagen den 4 februari i Stockholm.

Henric Holmberg är skådespelare med rötterna i Musikteatergruppen Oktober (70-talet), Unga Klara (80-talet), Backa Teater (90-talet) och därefter Göteborgs Stadsteater. Han har även regisserat musikteater och i olika sammanhang skrivit om sina erfarenheter - bl. a. boken En sorts skådespelare. På Göteborgs Stadsteater leder han sedan 2005 den offentliga workshopen Ordverkstan. Kursen Tanken och ordet har Henric haft flera gånger på Teateralliansen och det har alltid varit uppskattat.

Plats

Nacka

Datum

16-18, 23-25 januari och 4 februari 2019

Sista ansökningsdag var 2019-01-01.