UPPSKJUTEN – Tanken och ordet – lyrik, filosofi och kulturhistoria, 25 maj

med Henric Holmberg & David Fukamachi Regnfors

reftermiddagar för dig som vill bli en mer spirituell och bildad person - och ett trevligare middagssällskap. "Dessa eftermiddagar har det som alla matprogram i tv saknar: tankeutbytet, historieberättandet och det bildade samtalet i Montaignes anda: Que sais-je? Vad vet jag?" – säger Henric Holmberg som leder kursen tillsammans med David Fukamachi Regnfors.

Under Henrics kunniga ledning läser gruppen dikter och filosofiska texter och diskuterar och prövar olika sätt att  läsa och uppfatta.

Den andra eftermiddagen 25 maj blir det dikter om dikter. På vilket sätt pratar dikter och diktare med varandra? Vi undersöker dikter som på olika sätt hälsar, hyllar, bråkar eller retas med varandra. Vi läser texter av Göran Palm, Athena Farrokhzad och

Den sista eftermiddagen 1 juni kastar vi oss bland apelsinklyftor, fikonlöv, äpplen, kort sagt; frukt i dikt. Går det att ana några gemensam nämnare i sättet olika diktare använder sig av frukt i poesi? Eller är ett sådant försök till hopbuntning fruktlös? En experimentell vandring genom lyrikens trädgårdar, där det möjligen smyger sig in en och annan fjäril.

Du kan delta vid ett eller flera tillfällen men måste ansöka till varje tillfälle separat eftersom Henric vill skicka ut texter att repa in i förväg.

Henric Holmberg är skådespelare med rötterna i Musikteatergruppen Oktober (70-talet), Unga Klara (80-talet), Backa Teater (90-talet) och därefter Göteborgs Stadsteater. Han har även regisserat musikteater och i olika sammanhang skrivit om sina erfarenheter - bl. a. boken En sorts skådespelare. På Göteborgs Stadsteater leder han sedan 2005 den offentliga workshopen Ordverkstan. Kursen Tanken och ordet har Henric haft flera gånger på Teateralliansen och det har alltid varit uppskattat.

David Fukamachi Regnfors är skådespelare utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, därefter verksam vid bl.a. Backa Teater, Dramaten och teaterkompaniet Jupither & Josephsson. Han är även med och driver en teatergrupp för ungdomar från Afghanistan och Iran. Gruppen har bl.a. framfört Kafkas ”Processen” och en dramatiserad reading av Daniel Yousefis roman ”Den åttonde kontinenten”.

Plats

TeaterAlliansen, Nacka

Sista ansökningsdag var .