Skrivkurs för skådespelare

med Paula McManus

Paula McManus

Man måste bara våga. Bara börja!

Har du suttit där med ett tomt dokument framför dig men utan att få ned ens en halv A4? Vill du vara bra på en gång? Orkar du inte hitta in i din text? Får du prestationsångest utan att ens ha börjat? Är du skådespelare som drömmer om att komma igång att skriva?

Som skådespelare har du en massa kunskap från golvet. Du kan dramaturgi. Du vet hur en berättelse kan berättas. Du har spelat en rad olika karaktärer. Du har en massa idéer. Du har timmar av praktisk erfarenhet som du skulle kunna använda i ditt skrivande.

Ambitionen är att inte värdera utan låta texten komma, hur den än låter och ser ut. Under kursen byggs en trygg skaparmiljö, gemensamma skrivövningar med fokus på lek, grundläggande dramaturgi och berättartekniska varvas med eget skrivande.

Deltagarna tar hjälp av varandra genom att lyssna och diskutera texten och karaktärerna. Det blir ett skapande och skissande som tar ut svängarna. Det ska inte bli bra på en gång utan det handlar om att hitta något att bygga vidare på. Som kan bli nåt.

Kursen mål är att deltagarna ska våga börja skriva, våga lita till sin egen ton och sin egen stil. Hitta fram till ett flöde utan prestation och med stor lust.

Gemensamma skrivövningar med fokus på lek och grundläggande dramaturgi.

2-3 september (lördag-söndag)

Skriv på egen hand med coachning av Paula

6-7 oktober (fredag-lördag)

Heldagar för att läsa och diskutera texterna och återkoppla på materialet.

12-13 november (söndag-måndag)

Tid: 10.00-16.00

Plats: TeaterAlliansen, Nacka

Paula McManus är konstnärlig ledare på Ung Scen Öst och har arbetat som skådespelare i drygt 25 år. Hon började i en fria gruppen Svea Dräng och var därefter en kort tid på Stockholms Improvisationsteater, där hon förälskade sig i improvisationsteaterns grundtankar. Efter att ha jobbat som programledare för Bullen 1996-1997 hamnade hon på Stockholms Stadsteater i föreställningen Doktor Kokos Kärlekslaboratorium. Det var också där hon skrev sin allra första dramatiska text. Till dags dato har hon skrivit ett 15-tal pjäser samt material för radio och tv. Hennes ingång till skrivandet är temat, publiken och att skriva för skådespelare.

 

Plats

TeaterAlliansen, NACKA

Datum

2-3 sept.
6-7 okt.
12-13 nov.

Sista ansökningsdag var 2023-08-07.