Self tape – en workshop

Self taping – den provfilmning som skådespelaren gör med sig själv framför kameran - blir allt vanligare inom rollsättning/casting. Den förekommer som ett första steg i processen då skådespelare och rollsättare inte kan träffas personligen t. ex när utländska casting directors söker svenska skådespelare.

För många känns det som en utmaning att stå för såväl gestaltning som den tekniska utformningen av en self tape. I workshopen går Anja Schmidt igenom de nödvändiga grundelementen i filmarbetet och ger skådespelaren insikter om vad rollsättare och regissörer tittar på och letar efter i self tapes. Workshopen blandar föreläsningar och praktiska filmövningar. Genom Anjas återkoppling kring övningarna och diskussioner i gruppen får deltagarna kunskap och kompetens att skapa self tapes som når fram, gör intryck och håller så god kvalité som möjligt.

Kursinnehåll

  • Grundläggande kamera- och mikrofonteknik
  • Bilden – utsnitt, riktningar, rörelse och tempo
  • Ljudet – volym, tempo och artikulation
  • Self tapens olika steg
  • Olika förutsättningar, olika genrer
  • Vad behöver mottagaren se/veta?
  • Redigering, komprimering, format och distribution

Alla moment gås igenom i praktiska övningar där deltagarna turas om att agera framför kameran, assistera bakom kameran eller följa arbetet som åskådare. Övningarna följs upp av Anja och med diskussioner i gruppen.

Kursen kräver att deltagarna tar med en smartphone, bordsstativ/selfiepinne och har tillgång till en dator med ett enkelt redigeringsprogram.

Anja Schmidt har arbetat som casting director i tjugo år och har rollsatt långfilmer, tv-serier och novellfilmer för SVT, stora som små filmbolag liksom reklamfilm. Hon var en av projektledarna vid kompetensutvecklingsprojektet KulturKraft Syd, har lett workshopen Skådespelaren framför kameran tillsammans med Goran Kapetanovic under många år och är också verksam som skådespelare.

Plats

TeaterAlliansen, Nacka

Datum

5-8 december

Sista ansökningsdag var 2017-11-19.