Så hanterar du härskartekniker

med Serena Mon de Vienne på Snacka Snyggt AB

TeaterAlliansen, kompetensutveckling, skådespelare

Serena Mon de Vienne

Du vet den där situationen när du lämnar ett möte med en dålig magkänsla som är svår att sätta fingret på. Du kommer på vad som har hänt och vad du skulle ha sagt när tillfället är förbi. Det känns fel att gå tillbaka veckan efter och triumferande säga ”NU minsann har jag ett dräpande svar på det där överlägsna, taskiga du sa för en vecka sen!”

Serena Mon de Vienne från Snacka Snyggt AB lär dig att känna igen härskartekniker och ger dig verktyg att hantera dem när de drabbar dig - eller när du själv använder dem.

Härskartekniker är subtila, de är obehagliga och de är motsatsen till konstruktiv dialog och ett öppet arbetsklimat. Om vi inte pratar om härskartekniker som finns på arbetsplatsen så blir de en del av kulturen. ”De sätter sig i väggarna”.

Härskartekniker är inte kopplade till kön eller ålder, vi använder dem alla ibland i våra relationer, men en del människor gör det mer än andra. Ofta används härskartekniker omedvetet, men effekten kan bli detsamma som när de används medvetet – de tystar, skapar skam och en dålig känsla i magen.

Att lära sig känna igen härskartekniker gör det möjligt att synliggöra och bekämpa dem. Det är viktigt att känna till härskarteknikerna så att man inte själv utsätter andra för dem, medvetet eller omedvetet.

Innehåll:

  • Introduktion till modern retorik.
  • Sätt dig själv i perspektiv! Vänd fördomar till fördelar.
  • Därför förekommer härskartekniker så ofta.
  • Situationerna som härskartekniker älskar.
  • Inventering av de vanligaste härskarteknikerna i din vardag.
  • Lär dig identifiera våra 8 härskartekniker.
  • Så bemöter du varje härskarteknik.
  • Minska risken för att bli utsatt för en härskning!
  • Det som inte är härskartekniker – våra fyra kommunikationsstilar.

Serena Mon de Vienne är retorikkonsult, föreläsare och konsultchef på Snacka Snyggt AB. Hon är utbildad på Södertörns Retorikkonsultprogram och hon har även en examen från Balettakademin. Hennes expertis ligger i hur vi skapar en jämlik dialog trots maktförhållanden, såsom chef–anställd och förälder–barn.

Föreläsningen är ett samarbete mellan TeaterAlliansen, Musikalliansen och Dansalliansen för att lyfta, inspirera och stärka frilansande scenkonstnärer i deras dagliga praktik. Målgruppen är professionella dansare, skådespelare, musiker, sångare och musikalartister.

Plats

Stockholm

Datum

Måndag 28 januari 2019

Sista ansökningsdag var 2019-01-20.