Röstteknik för sång och tal

med Annika Holmberg

TeaterAlliansen, kompetensutveckling

Annika Holmberg

Lär dig mer om hur rösten fungerar, hälsosam röstanvändning och praktiska strategier för att utveckla din uttrycksmässiga förmåga i den riktning du vill. Kursen vänder sig till professionellt verksamma skådespelare som vill vidareutveckla sin röst för sång eller tal – eller både och.

Under kursen introduceras Complete Vocal Technique (CVT) – en metod för en djupare förståelse av rösten och teknik för att få den att låta som du vill. CVT erbjuder konkreta tekniker för att skapa alla typer av röstljud utan att skada rösten och omfattar tal och sång i alla genrer - från den klassiska traditionen, genom musikal, pop, soul, rock och jazz, till de allra råaste rösteffekter för t.ex. skådespelare och hårdrockssångare. CVT är känt för en tillåtande och frigörande attityd för röstutveckling, för den tydliga strukturen och för resultatet.

Under kursen används också annan relevant metodik och vetenskap om rösten och relaterade ämnen, såsom psykologi, kommunikation, akustik m.m.

Teoretiska genomgångar varvas med praktiska röstövningar och sång både gemensamt och individuellt (solo). Kursen innehåller också solocoaching i grupp där deltagarna förbereder material i valfri genre (sång eller tal) som de önskar teknisk/uttrycksmässig hjälp med.

Vilka frågeställningar som behandlas avgörs av gruppens intresseområden och behov. Det kan t.ex. handla om hur du:

  • får rösten att höras och hålla
  • sjunger högre och lägre toner
  • ökar/minskar ljudstyrka och karaktär för olika situationer
  • tar bort eller skapar vibrato, skarvar, distorsion & andra rösteffekter
  • sjunger rent
  • får luften att räcka
  • förebygger och ”botar” teknikrelaterad heshet
  • låter råare / klarare / fylligare m.m.
  • anpassar rösten för specifika roller och för det unika uttryckssätt du vill ha

Annika Holmberg, är auktoriserad CVT-lärare och certifierad NLP Master på Vocal Soul, röstcoach och förändringscoach. Hon har arbetat med tusentals vokalister i alla stilar, coachat musikal- och teaterproduktioner, artister, programledare, skådespelare och röstpedagoger. Hon har under flertalet år även undervisat för Kungliga Musikhögskolan, samt håller frekvent fortbildning för produktioner, företag och skolor. Med passion för kommunikation och psykologi vidareutvecklar hon kontinuerligt sina kunskaper, genom bl.a. deltagande i röstforskning, konferenser och internationell samverkan. I sitt arbete applicerar hon strategier tvärvetenskapligt från ett flertal områden – akustik, anatomi och fysiologi, fysik, (idrotts)psykologi m.m. – liksom sin erfarenhet som sångerska, musiker och låtskrivare. www.vocalsoul.se

 

Plats

Stockholm

Datum

25-29 mars 2019

Sista ansökningsdag var 2019-03-03.