Radioteater

med Ludvig Josephson

Har du varit med i någon enstaka radioproduktion? Var inspelningen slut just när du fått kläm på hur det går till? Har du gått någon kortare kurs i radioteater tidigare och vill fördjupa dig ytterligare i mediet? Är du intresserad av genren och vill bredda din kompetens och möjlighet till jobb? Då är den här populära kursen för dig!

Tillsammans med Ludvig Josephson, som leder kursen, jobbar gruppen med både kortare övningar med texter i olika genrer. Under veckorna spelar ni också in tre specialskrivna radiopjäser á cirka 20 minuter.

Deltagarna provar olika scenerier och uppställningar kring mikrofonerna för att förstå skillnaden gentemot scenteater och film – radiomediet har sina speciella förutsättningar.  Inspelningarna sker med enkel rekvisita, förinspelade effekter, atmosfärer och musik.  Syftet är att prova hur olika ljudelement påverkar stämningen och i vilken mån de är avgörande för lyssnarens förståelse av handlingen.

Pjäserna är specialskrivna för att  alla deltagare ska få ungefär lika stora roller. Du förväntas också vara på plats när dina kollegor spelar in sina scener. Det finns en pedagogisk idé om att man lär sig mycket också genom att iaktta och reflektera kring det andra gör.

Efter varje arbetspass samlas gruppen för samtal med frågor och analys av arbetsprocessen. Materialet klipps och ljudläggs och kursen avslutas på tisdagen (6 februari) i veckan efter med gemensam lyssning och utvärdering tillsammans med inbjudna gäster.

De färdiga föreställningarna kommer inte att offentliggöras, utan är tänkta enbart som övningsstycken. Möjligen kan de läggas upp på här på hemsidan om de medverkande är överens om det.

Ludvig Josephson, som leder kursen, är utbildad vid Dramatiska Institutets radiolinje och var under nitton år medarbetare vid Radioteatern i Sveriges Radios P1. Han har där regisserat ett femtiotal föreställningar samt även producerat, dramatiserat och skrivit manus. För närvarande arbetar han som producent för Radioföljetongen i P1 och Creepypodden med Jack Werner.

Johan Hörnqvist medverkar som tekniker under veckorna.

Plats

Stockholm

Datum

22 januari - 2 februari och 6 februari 2018

Sista ansökningsdag var 2018-01-07.