Skådespeleri i TV-serier, film och på teater – med inriktning på komedi

med Elisabet Sevholt

Elisabet Sevholt

Foto från tidigare Chubbuck-teknik

Skådespeleri TV-serier med inriktning komedi.

Den här kursen handlar om att spela komedi! Och att göra det med hjälp av våra egna personliga erfarenheter, tillkortakommanden, drömmar, framgångar och misslyckanden. Metoden grundar sig i Stanislavskij och har sitt hjärta i Chubbuck-tekniken.

Chubbuck-tekniken innebär att göra ett rollarbete på en djupt personlig nivå och använda sig av egna känslomässiga erfarenheter. Arbetet är såväl analytiskt, som emotionellt, fysiskt och intuitivt. Den innehåller också verktyg för kunna gestalta starka känslor inför överlevnad, död, rädsla och hopp - vilket komedi i djupet handlar om, enligt Chubbuck-tekniken.

Förberedelser krävs innan kursstart:
Två-tre veckor innan kurs-start får de som blir antagna en komedi-scen från en film, tv-serie, teaterpjäs samt en scenpartner via mail. Förberedelse sker enskilt och tillsammans med sin scenpartner, med hjälp av det kompendium som kursledaren skickar ut. Du behöver kunna dina repliker och ta med dig kläder och rekvisita och grejer som passar till karaktären och till scenen redan första kursdagen.

UPPLÄGG:
Första dagen
Första dagen analyseras karaktärernas drivkrafter för att deltagarna ska hitta personliga kopplingar till karaktärens handlingar. Grundtanken är att det blir roligt när det finns ett desperat behov att snabbt nå ett mål och stora hinder är i vägen.

Andra dagen
Deltagarna går djupare in i arbetet med att upptäcka personliga kopplingar till karaktären i varje litet ögonblick i scenen. När det gäller komedi så handlar det om att hitta mycket detaljerade och konkreta kopplingar till det egna livet, både ur det medvetna och undermedvetna.

Tredje dagen
Nu går arbetet över till hur karaktärerna driver och relaterar till den andra personen i scenen. Deltagarna får hitta ”the game” – den lek eller det spel som varje scen är. De arbetar också med vad som triggar igång det första ögonblicket i scenen - vad som gör situationen så desperat och målet så viktigt att uppnå.

Fjärde dagen
Denna dagen är det fokus på att använda föremål - både sådana som är med och sådana som är mot karaktären, samt att hitta en inre monolog som höjer temperaturen och därmed det roliga i scenen.

Femte dagen
Den sista dagen handlar om att släppa allt förarbete (och huvudet) för att kunna vara närvarande i ögonblicket, låta kroppen ta över och få komedi att uppstå.

Målgrupp: skådespelare
Platser: 10

Elisabet Sevholt: arbetar som coach för skådespelare, sångare, regissörer och manusförfattare. 2008 blev hon officiellt ackrediterad lärare i Chubbuck-tekniken av Ivana Chubbuck. Hon håller kurser och workshops i Skandinavien och Europa och har coachat många skådespelare för både svenska och internationella tv-serier. Hon har också undervisat vid teaterskolor som The Oxford School of Drama och Lee Strasberg Theatre Institute. Elisabet har också regisserat mer än 30 föreställningar för teaterscener i Sverige och England. Läs mer på www.elisabetsevholt.com

 

Plats

TeaterAlliansens kurslokal, Hornsgatan 103, vån 10. STOCKHOLM

Datum

10-14 juni (måndag-fredag)

Sista ansökningsdag var 2024-05-05.