Karaktärsmasker för scen – design och tillverkning för frilansande kostymdesigners, scenografer & maskörer

med Amanda Cederquist

Kursen riktar sig till verksamma frilansande kostymdesigners, scenografer & maskörer och ger grundkunskaper i att överföra idéer för en rollkaraktär till en designad, skulpterad mask. De specifika krav som ställs på designen och skulpturen för att masken ska fungera väl för uttrycksfullt och rörelsebaserat karaktärsarbete på scen, är centralt i kursen. Under kursen kommer du själv att designa och tillverka en mask i välgjord papier-maché som håller för professionellt bruk.

Upplägg:

Dag 1 - idéarbete och design genom kreativ process.

Dag 2 - skulptering

Dag 3 - cachering (papier-maché)

Dag 4 - finish och måleri

Dag 5 - ”tända” maskerna, enkel spelteknik

 

Förkunskapskrav

Inga förkunskaper krävs, men en viss vana att skulptera är en fördel, då kursen håller ganska högt tempo.

Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagare, men vid sen avbokning eller uteblivet deltagande utgår en avgift på 1000 kr. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen.

 

Antagningoch Urval

Alla frilansande kostymdesigners, scenografer & maskörer är behöriga att söka kursen. Deltagarurval görs av TeaterAlliansen i samråd med kursledare.

Vid anställning debiteras arbetsgivaren kursavgiften. Kontakta karin.vestlund@teateralliansen.se för mer information. Alla sökande får information om de blivit antagna till kursen via mail senast den 2/5.

Antal platser: 6

Datum & tid

9-13 maj kl. 09:00 – 17:00

Plats

STOCKHOLM; Amanda Cederquists ateljé i Enskede gård.

 

Om kursledaren

Amanda Cederquist har 30 års erfarenhet av konstnärligt professionellt arbete med masker och dockor för teater, både som designer, skulptör, hantverkare och spelare. Utbildad i Sverige, Italien och Frankrike hos ett flertal mästare samt Ecole Jaques Lecoq, Paris. Lång erfarenhet av pedagogiskt arbete. Undervisar i lös mask på SKH, Stockholms Konstnärliga Högskola sedan 2016.

Huvudområden: design och skulptering av masker och dockor, design av kostym och scenografi, samt produktion av egna konstperformance.

Plats

Stockholm, Enskede

Datum

9-13 maj

Sista ansökningsdag var 2022-05-01.