Karaktärsmask – design, tillverkning och spelteknik

med Amanda Cederquist

Fyra skådespelare i karaktärsmask

Fotograf: Per Bolkert. Bilden är tagen i samband med kurs med Amanda Cederquist på Stockholms Konstnärliga Högskola.

Tre skådespelare i karaktärsmask

Fotograf: Per Bolkert. Bilden är tagen i samband med kurs med Amanda Cederquists på Stockholms Konstnärliga Högskola.

 

Kursen riktar sig till  skådespelare, dansare och scenografer och ger grundkunskaper i att överföra idéer för en rollkaraktär till en egendesignad, skulpterad mask, samt i enkel spelteknik.

Under kursen kommer du själv att designa och tillverka en mask i välgjord papier-maché som håller för professionellt bruk. De specifika krav som ställs på designen och skulpturen för att masken ska fungera väl för uttrycksfullt och rörelsebaserat karaktärsarbete på scen, är centralt i kursen.

Sista kursdagen arbetar vi tillsammans på golvet med att "tända maskerna" genom introduktion i enkel spelteknik.

 

Upplägg:

Dag 1 - idéarbete och design genom kreativ process.

Dag 2 - skulptering

Dag 3 - cachering (papier-maché)

Dag 4 - finish och måleri

Dag 5 - ”tända” maskerna, enkel spelteknik

 

Datum & tid

23-25 november, (ons-fre) 9.00-16.00

1-2 december, (tor-fre) 9.00-16.00

 

Förkunskapskrav 

Inga förkunskaper krävs.

 

Kostnad

Kursen är kostnadsfri för deltagare, men vid sen avbokning eller uteblivet deltagande utgår en avgift på 1000 kr. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen.

 

Antagning och Urval

Kursen görs i samarbete med Dansalliansen d.v.s. både skådespelare, scenografer och dansare kommer antas till kursen. Deltagarurval görs av TeaterAlliansen och DansAlliansen i samråd med kursledare.

Vid anställning debiteras arbetsgivaren kursavgiften. Kontakta karin.vestlund@teateralliansen.se för mer information. Alla sökande får information om de blivit antagna till kursen via mail senast den 9/11.

Antal platser: 6

 

Om kursledaren

Amanda Cederquist har 30 års erfarenhet av konstnärligt professionellt arbete med masker och dockor för teater, både som designer, skulptör, hantverkare och spelare. Utbildad i Sverige, Italien och Frankrike hos ett flertal mästare samt Ecole Jaques Lecoq, Paris. Lång erfarenhet av pedagogiskt arbete. Undervisar i lös mask på SKH, Stockholms Konstnärliga Högskola sedan 2016.

Huvudområden: design och skulptering av masker och dockor, design av kostym och scenografi, samt produktion av egna konstperformance bland annat tillsammans med professionella dansare.

 

Kursen genomförs av TeaterAlliansen i samarbete med DansAlliansen.

Plats

Stockholm

Datum

23-25 november (ons-fre)
1-2 december (tor-fre)

Sista ansökningsdag var 2022-11-06.