Hållbarhet, hörbarhet och gestaltning

Denna tredagars workshop är indelad i två delar:

Förmiddagarna fokuserar på hörbarhet och hållbarhet med utgångspunkt i Peter Teubners röstövningar. Eftermiddagarna fördjupar oss i gestaltning.

Indra Linderoth som leder workshopen är intresserad av vibrationer och hur de förbinder oss med varandra; röstens kapacitet att kommunicera utan ord. Hur våra röster skapar vibrationer i luften. Ljudvågor som väver samman flera kroppar till en kollektiv kropp. Hur vi kan lyssna för att se bortom jaget.

Med tanken om ljudande som ett universellt språk kommer Indra att guida dig genom några av sina metoder för röstarbete och närvaro. Du kommer dels att ges möjlighet att utforska din rösts förmåga att kommunicera och skapa ljudlandskap. Dels fördjupa (eller fräscha upp) din kunskap kring hållbarhet och hörbarhet med övningar kopplat till andning, att hålla rummet öppet, artikulation, klangrum och riktning. Övningar som du sedan kan ta med dig hem och använda i din dagliga praktik.

Förhoppningen är att du efter denna workshop har väckt en nyfikenhet till vidare utforskning kopplat till din egen röst och kanske till och fått helt nya perspektiv på röstarbete. För att använda Peter Teubner ord “Jag kan ge er passet i handen men sedan måste ni själva ut och resa; det är ni själva som måste göra jobbet”.

Peter Teubner var Indras lärare när hon gick på scenskolan i Stockholm 2008-2011. Under de senaste åren har de återtagit kontakten och Indra har gått som hans lärling för att fördjupa sina kunskaper och parallellt med detta tagit fram sina egna metoder för att skapa sceniskt material med utgångspunkt i rösten likväl som övningar för närvaro och publikkontakt.

Indra Linderoth: är en queer skådespelare,  performancekonstnär, kompositör, röstcoach och sångare. Under de senaste 15 åren har hen drivit och varit aktör i tre fria scenkonstgrupper som på olika sätt experimenterat kring skapandeprocessen och relationen till publiken:

Den queerfeministiska scenkonstgruppen TIR, 2008-2013
Aktionsteatern Jordbro Stadsteater, 2012-2013
Performanceduon OFF HIGHWAY, 2016 – 2019

När Indra studerade performancekonst på HSM (Högskolan för Scen och Musik) i Göteborg 2014-2016  fick hen en chans att vidareutveckla sin passion för röst och ljudande, vilket har lett till flera röstbaserade scenkonstverk, bland annat soloföreställningen (Becoming) the Mother of Rabbits/ the Mother of Death som beskrivits som en transformation av verkligheten. Ett meditativt och rått sökande efter en kontakt mellan performer, publik och scenrum.

“Med en förkärlek till det bisarra och förvrängda skapas vibrerande ljudlandskap som sätter publiken i rörelse och dansar på gränsen mot galenskap, folkmyter och mörk sensualism.”

Under våren 2024 har hen dels varit anställd som skådespelare på Ung Scen Öst där hen medverkat i föreställningen Queer High, dels komponerat ny musik med utgångspunkt i Euripides text till Scenkonstgruppens uppsättninga av Backanterna.

Plats

TeaterAlliansens kurslokal, Hornsgatan 103

Datum

16-18 oktober

Tid

10.00-15.00 (ramtid). Mer information kommer om du blir antagen.

Ansök senast

2024-09-15

Ansök

Om du inte är anställd på TeaterAlliansen, vänligen bifoga ditt CV till varje kursansökan.

Tillåtna filer är PDF, Word-dokument och Pages för Mac.