Fortsättningskurs i Chubbuck-tekniken

Den här kursen är för dig som redan varit med på någon av Elisabet Sevholts kurser och vill fördjupa dig i arbetet med Chubbuck-tekniken.

Under tre dagar arbetar vi med olika scener från filmer, tv-serier och teaterpjäser enligt tekniken. På den här kursen får deltagarna gå djupare in i arbetet med mål och identifikationer, bygga komplexa karaktärer och scenerna innehåller flera moment och olika typer av förberedelser.

Chubbuck-tekniken är ett 12-stegs system som bygger på Stanislavskij, samt psykologi och antropologi. Tekniken skapar ett modernt skådespelaruttryck som passar speciellt bra för film och tv. Tekniken är utvecklad av skådespelar-coachen Ivana Chubbuck, som har skrivit boken "The Power of the Actor")
Den röda tråden utgörs av etableringen av ett rollarbete på en djupt personlig nivå. Arbetet är såväl analytiskt, som emotionellt, fysiskt och intuitivt. Kursen går igenom tekniker för gestaltningen av starka känslor som till exempel rädsla, sorg och förälskelse samt metoder för att gestalta förälder, barn, syskon eller barndomskamrat. Kursen innehåller också tekniker för förberedelser inför inspelningsögonblicket och ger mycket konkreta metoder att arbeta efter.

Förberedelser
De som blir antagna till kursen tilldelas, cirka två veckor före kursstart, en scen från en film, tv-serie eller teaterpjäs samt en scenpartner som de ska arbeta tillsammans med under de tre dagarna. Deltagarna förbereder sig genom att se hela filmen, läsa manuset eller se några av snitt av tv-serien och repetera in scenerna tillsammans.

OBS! Det är viktigt att du har tid för förberedelse och kan närvara alla kursdagar eftersom upplägget bygger på att du arbetar med andra kursdeltagare.

Antal platser: 10

Upplägg
Dag 1
Första dagen analyseras karaktärernas drivkrafter, mål och deltagarna hittar den personliga kopplingen till sin karaktär på en djupt personlig nivå. Detta med hjälp av erfarenheter och insikter från tidigare kurs/er i tekniken.

Dag 2
Den här dagen läggs fokuset på det yttre arbetet, ”the game”, i scenen och mötet med den andra skådespelaren, att använda föremål, rum och vara aktiv varje ögonblick i scenen.

Dag 3
Den sista dagen handlar om att driva målet mot en ”vinst” – att nå sitt mål till varje pris. Sedan är det dags att släppa allt förarbete för att kunna vara närvarande i ögonblicket. Det introduceras en del nya övningar och deltagarna får arbeta med att koppla ihop olika övningar i preparationen inför en tagning/scen i en föreställning.

Elisabet Sevholt arbetar som coach för skådespelare, sångare, regissörer och manusförfattare. Hon håller kurser och workshops i Skandinavien och Europa och har coachat många skådespelare för både svenska och internationella tv-serier. Hon har också undervisat vid teaterskolor som The Oxford School of Drama och Lee Strasberg Theatre Institute. 2008 blev hon officiellt ackrediterad lärare i Chubbuck-tekniken av Ivana Chubbuck. Elisabet har också regisserat mer än 30 föreställningar för teaterscener i Sverige och England. Läs mer på www.elisabetsevholt.com

 

Plats

TeaterAlliansens kurslokal, Kvarnholmsvägen 56, Nacka

Datum

23-25 februari (onsdag-fredag)

Sista ansökningsdag var 2022-01-27.