Filmskådespeleri

med Lisa Siwe

Filmskådespeleri TeaterAlliansen

Foto: Johan Paulin

Kursen vänder sig till skådespelare som vill utvidga sin erfarenhet av filmarbete tillsammans med kollegor och en professionell regissör - men utan krav på resultat.

Under två intensiva veckor arbetar ni med olika typer av scener och texter i syftet att få större erfarenhet av och insikt om hur olika scen- och kameralösningar påverkar skådespelarnas möjlighet till gestaltning. Genom många korta övningar och mycket tid framför kameran för varje deltagare blir kursen ett tillfälle att tillägna sig större kunskap och självförtroende inför att arbeta som skådespelare framför kameran.

Kursen första dag talar Lisa om sina erfarenheter, om hur en filminspelning går till och visar filmklipp. Tillsammans diskuterar ni hur skådespelare kan tänka och arbeta i förhållande till kameran och hur val av bildvinklar, kameralinser och så vidare gör stor skillnad för dem som står framför kameran. De övriga dagarna ägnas till största delen åt praktiska filmövningar.

Parallellt med inspelningsarbetet redigeras scenerna och varje dag tittar Lisa och deltagarna på resultatet av gårdagens arbete och diskuterar för att lära och gå vidare med erfarenheten till nästa dags inspelningar.

För att få ut så mycket som möjligt av dagarna kommer gruppen att behöva vara snabbfotad och flexibel med var och hur scenerna filmas. Deltagarna kommer, förutom att vara skådespelare, få ytterligare erfarenhet av filmarbete genom att aktivt fördela enkla uppgifter med ljudupptagning, rekvisita, mask, kostym och locations, m.m. mellan sig. Kursen kommer att ha sitt produktionskontor i TeaterAlliansens lokaler i Gäddviken, Nacka men inspelningarna kommer ske även på andra platser i Stockholmsområdet.

Scenerna som spelas in under kursen kommer inte att läggas ut på nätet och är inte avsedda att användas i showreels utan enbart utformade för att fungera i studiesyfte.

Lisa Siwe är filmregissör, utbildad på Dramatiska institutet, som bl a regisserat långfilmen I taket lyser stjärnorna. Den vann en Guldbaggar för bästa regi och Bästa kvinnliga biroll samt var nominerad i kategoriern Bästa film.  Senast regisserade Lisa avsnitt av tv-serien Modus, säsong 1 och 2.

Plats

Stockholm

Datum

4-20 juni 2018

Sista ansökningsdag var 2018-05-20.