DIALEKTKURS – Dialekt som verktyg inom teater och film

med Oscar Juhlin

Oscar juhlin - kurs i dialekter

En tvådagars workshop för skådespelare med grunderna för hur man arbetar med dialekter inom teater och film.

Du får veta hur arbetsprocessen ser ut när man lär sig olika dialektala drag.
Hur arbetar man med dialekter på film internationellt och i Sverige?
Vad är specifikt för vissa dialekter?
Vilka konsonanter och vokaler används? Var sitter de i munnen?
Hur låter språkmelodin?

Målet med kursen är att du som skådespelare ska känna till grunderna i dialektarbete för film och teater och att du ska kunna bredda dina möjligheter att söka nya roller.

Du får pröva olika svenska eller finlandssvenska dialekter praktiskt under kursen. Efter kursen är du mer insatt i dialektarbetet inför kommande roller när en viss dialekt efterfrågas. Ju mer du tränar på att utveckla olika dialekter desto snabbare kommer du att kunna lära dig nya när det önskas.

Dag 1
Vi går igenom grunderna i dialektarbetet. Du lär dig vad som är specifikt för olika svenska dialekter inom olika regionala områden. Vi jobbar till exempel med ljudkurvor för talets toner för att få en pedagogisk och tydlig bild av hur dialekterna låter. Allt detta skapar en djupare förståelse för dialektarbetet, du blir mer medveten om vad som är specifikt för dialekten och hur du ska kunna få ett så bra uttal som möjligt. Du får känna på likheter och skillnader och pröva olika dialekter.

Dag 2
Vi arbetar mer praktiskt med dialekter denna dag. Du kommer att få material/dialog på plats att arbeta med. Här har du möjlighet att välja en eller två dialekter som du börjar fördjupa dig i. Vi arbetar individuellt och i grupp. Du får bland annat testa att gå in i olika känslor och samtidigt behålla dialekten. Under dagen använder vi oss både av individuellt arbete och workshops.

Oscar Juhlin är dialektcoach med Stockholm och Sverige som bas. Han är utbildad teaterpedagog, samt språkvetare med magisterexamen från Stockholms universitet där fonologi, fonetik, dialektologi och samtalsanalys är hans specialområden. Oscar Juhlin är specialiserad på både svenska och engelska dialekter. Han anlitas som dialektcoach både inom teater och film och bland uppdragsgivarna finns bland annat Kulturhuset Stadsteatern, SF Studios, Nexiko/SVT, FLX och Warner Bros. De senaste åren har han jobbat med produktioner som ”Spelskandalen”, ”Utvandrarna”, ”Morbror Janne”, ”UFO Sweden”, "Börje -the journey of a legend" m.fl.

Plats

TeaterAlliansens kurslokal, Hornsgatan 103, STOCKHOLM

Datum

3-4/2 (lördag-söndag)

Sista ansökningsdag var 2024-01-14.