DAGLIG TRÄNING MALMÖ: Somatic movement

med Tuva Hildebrand

Denna morgonklass/daglig träning är avsedd för både skådespelare och dansare. Ett samarbete mellan Teateralliansen, Dansalliansen och Danscentrum Syd.

På det här passet kommer fantasi, beröring och improvisation användas för att få tillgång till frihet och spontanitet i hur vi dansar, rör oss och relaterar till varandras kroppar. Tuva kommer att guida er genom djup vila, praktiskt arbete med partner, upplevelsebaserad anatomi, poetiska bilder och improvisationsövningar som skapar ett utrymme för er fysiska kropp att stämma in på en djupare känsla av självet, släppa onödig spänning, bryta vanor och öka er förmåga att lyssna på er själva och er omgivning. Under denna timme övar vi på att släppa behovet av att prestera på ett specifikt sätt och lita på kroppens inneboende intelligens. I vissa klasser kommer rörelserna gå långsammare och djupare, och i andra med mer lekfullhet och intensitet.

Att öppna upp förmågan att röra oss och tänka med öppenhet, lätthet och lekfullhet, samt med intensitet på ett hållbart sätt, kan tillämpas på hur rösten används i en pjäs, vid genomförandet av en koreografi eller t.ex. vid en improvisation.

Materialet i klassen är influerat av somatiska tekniker såsom: Skinner Releasing Technique, Alexander Technique, BodyMind Centering, Ideokinesis, Eva Karczags arbete och improvisationsmetoder från post-Judson danskonstnärer i New York, såsom K.J. Holmes, Stephanie Skura och Deborah Hay."

Övrigt: Ingen förkunskap krävs. Drop-in gäller - så bara dyk upp på de datum du kan. Det finns dusch och omklädningsrum på plats samt tillgång till kyl/mikro.

Tuva Hildebrand: är en koreograf, performer och pedagog från Skåne med omfattande erfarenhet av somatiska dansmoduler såsom Skinner Releasing Technique, Alexander Technique, BodyMind Centering och Eva Karczags arbete (pionjär inom Release-teknik och somatisk danspraktik). Sedan 2018 har hon arkiverat Eva Karczags pedagogiska metoder genom en MFA-forskning, där hon även undersökt arbetet ur ett socio-politiskt perspektiv. Under åren 2011-2018 bodde Hildebrand i New York och arbetade med koreografer som Stacy Grossfield och Heather Kravas, men ägnade mestadels sin tid åt improvisations- och releasebaserade praktiker genom nära samarbete med pionjärer inom NY downtown-scen, såsom K.J. Holmes, Stephanie Skura, Eva Karczag och många andra under sin tid på Movement Research 2013-2016.  http://tuvahildebrand.com

 

Plats

Danscentrum Syd, Bergsgatan 29 (Mazetti), Malmö

Datum

Måndagar: Vecka 38-50. Drop-in
Uppehåll: V.44
Träning: 16/9, 23/9, 30/9, 7/10, 14/10, 21/10, 4/11, 11/11, 18/11, 25/11, 2/12,  9/12.       

Tid

09.00-10.00