Casting workshop – inställt

med Catrin Wideryd och Victoria Svanell

Den svenska film- och tv-branschen är under utveckling med allt fler aktörer som producerar drama för en mängd olika kanaler och plattformar. Det innebär att antalet arbetstillfällen för skådespelare ökar och marknaden för Casting Directors expanderar. Dessutom har det över åren skett en förändring av vilka roller produktionsbolagen lägger ned resurser på att provfilma. Numera provfilmar produktionerna skådespelare även för små biroller.

Under workshopen får du en inblick i hur Casting Directors jobbar och tänker kring projekt. Workshopen passar för dig som saknar eller har begränsad erfarenhet av att provfilma. Syftet är att du ska bli säkrare på vad en provfilmning innebär, hur du ska förbereda dig och förhålla dig till det material du ska använda. På så sätt kan du bli mer avslappnad i situationen och visa dig från din bästa sida.

Planen är också att kursledarna under ett par timmar tar med varsin regissör som de jobbat med för ett samtal för att ytterligare belysa processen att hitta rätt skådespelare till en roll. Det kommer att finnas utrymme för samtal och frågor men framför allt att praktiskt prova olika casting-situationer med rollsättarna. Scenerna spelas in och gruppen tittar på dem tillsammans och deltagarna får feedback från kursledarna. Det innebär att en gemensam, respektfull och tillåtande atmosfär är helt avgörande.

De fem dagarna delas lika mellan våra inbjudna Casting Directors Catrin Wideryd och Victoria Svanell som var och en leder workshopen under 2,5 dagar.

Catrin Wideryd är utbildad i skådespeleri vid Lee Strasberg Theater Institute i London tidigt 90-tal och arbetar med casting för tv och film sedan 2000. För henne handlar casting inte enbart om att sätta rätt skådespelare i rätt roll, utan även om helheten, hur vi bygger rätt konstellationer av människor för att berätta vår historia. Med ett 60-tal produktioner i bagaget har hon arbetat med regissörer som bland andra Sanna Lenken, Hannes Holm, Helena Bergström, Lisa Langseth, Anna Zackrisson och Kjell-Åke Andersson.

Ett urval av produktioner som Catrin har castat är Min lilla syster, Ted - för kärlekens skull, Dejta, De halvt dolda”, Hotell samt de nu SVT-aktuella serierna Sommaren 85 och White wall.

Victoria Svanell har arbetat inom svensk filmindustri sedan tidigt 2000-tal och är numera en utav Sveriges mest anlitade castare för både TV-serier och långfilm. Med Victorias breda och långa erfarenhet har hon en stor förmåga att kunna casta till diverse genrer och produktioner. Hon vågar vara innovativ i sin castingprocess och utöver att jobba med etablerade skådespelare så söker Victoria alltid aktivt efter nya talanger.

Ett urval av produktioner som Victoria har castat är Torka aldrig tårar utan handskar, Cirkeln, Tårtgeneralen, De dagar blommorna blommar, Innan vi dör och nu nyligen succéserien Älska mig. Just nu castar Victoria parallellt ett flertal spännande produktioner med inspelningsstart under hösten. Läs mer om Victoria här!

Före workshopen kan deltagarna få texter att förbereda men texter kan också komma att presenteras med kort varsel under veckan.

Antagning
Om antalet kvalificerade sökande överstiger antalet platser på workshopen kommer ett urval att göras i samarbete mellan kursledarna och TeaterAlliansen. De vill gärna arbeta med skådespelare som har lite erfarenhet av casting-situationen och som de inte träffat tidigare.

Vi följer noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer och därmed kan upplägget komma att ändras.

Plats

Stockholm

Datum

9-13 november

Sista ansökningsdag var 2020-10-26.