Berättande körsång

med Adama Cissokho (SN)

TeaterAlliansen, kompetensutveckling, skådespelare

Adama Cissokho
Foto: Stig Magnus Thorsén

Nu har du chansen att lära känna den senegalesiska skatten av sånger och berättelser!

I Senegal förvaltas och förmedlas berättelserna och sångerna av s.k. Jali-familjer. Adama Cissokho som leder kursen, är Jalimuso-sångerska/berättare och bär med sig berättelser, sånger och traditioner från en 700-årig obruten berättartradition.

Adama leder under fem dagar en körkurs som ackompanjeras på västafrikanska instrument av musikern Robin Cochrane. Kursen ges på engelska.

Under kursen kommer deltagarna att få prova den stil- och röst- och sångteknik som vuxit fram tillsammans med berättelserna under historien. Deltagarna behöver inte kunna läsa noter eftersom sångerna lärs in på gehör.

På bröllop, fester och andra tillfällen då människor samlas traderas sånger och berättelser av medlemmar i Jali-familjerna. Repertoaren består av berättande sånger om det högt utvecklade mandinka-imperiet som grundades av kungen Soundjata och sträckte sig över stora delar av nuvarande Västafrika. Mandinka är fortfarande ett språk som talas av grupper i flera länder i Västafrika. Sångerna berättar om historien men också mer nutida händelser, familjerna, livet och kärleken i södra Senegal där Adama innehar en central roll i traditionen.

Adama kommer att uppträda under TeaterAlliansens 20-årsjubileum, måndagen den 4 februari 2019, och de kursdeltagare som vill är välkomna att delta tillsammans med henne!

Adama Cissokho är född in i den kända Jali-familjen Cissokho och uppvuxen med den västafrikanska berättar- och musiktraditionen i Casamance i södra Senegal. Hon är en Jalimuso (kvinnlig sångare/musiker och berättare) med en upphöjd status och uppgift att föra ut och levandegörade berättelserna. Hon har varit i Sverige och andra länder i Europa, många gånger och delat med sig av sina berättelser, sånger och sång- och berättarteknik genom konserter, kurser och föreställningar. I Sverige har hon bland andra arbetat med kören Amanda och gruppen Markatta i Göteborg

Robin Cochrane är musiker och ackompanjerar under kursen. Robin har sysslat med västafrikansk musik nästan hela sitt liv och jobbat med Adama i Ziguinchor i Senegal flera gånger. Han spelar flera afrikanska slagverks-instrument inklusive den traditionella mandinka-xylofonen Balafon. Förutom de afrikanska musikprojekten sköter Robin bl.a. trumspelet i Ale Möllers nya verk Xenomania, samt driver livemusik-klubben Klubb Mariama på Pygméteatern.

 

Plats

Stockholm

Datum

29 januari - 2 februari och 4 februari 2019

Sista ansökningsdag var 2019-01-09.