VIEWPOINTS online

med Anne Jonsson

Viewpoints online

Improvisationsmetoden Viewpoints är ett sätt att skapa och lära känna med tidsmässiga och rumsliga fokus. Metoden är skapad av Mary Overlie och Anne Bogart. Den används ofta för att bygga ensembler och skapa kompositionsmaterial till föreställningar, men även som en träning för aktören/artisten.

Genom improvisationer utifrån specifika förutsättningar agerar och reagerar du på de impulser du får. Dessa reaktioner ligger oftast till grund för fortsatt scenisk arbete i en ensemble, men nu prövar vi att metoden kommer hem till dig online. Du börjar dagen med att först värma upp kroppen genom ett pass GAGA*.

Vi kommer under tre dagar pröva några av viewpoints nio förhållningssätt till tid och rum.

Tidsmässiga kategorier:

  • Tempo
  • Varaktighet
  • Repetition
  • Impuls

Rumsliga kategorier:

  • Form
  • Gest
  • Arkitektur
  • Topografi
  • Rumsliga relationer

Dagarnas upplägg:

08.30-09.00                     GAGA med Emma Rozgoni

09.00-09.15                     rast

09.15-10.00                     Viewpoints med Anne Jonsson

Datum: 13-15 januari (onsdag-fredag) 2021

Plats: Zoom

Deltagare: max 15 personer

Anne Jonsson är regissör som arbetar med rörelsebaserad scenkonst och är utbildad på Ecole de mime corporel dramatique i London, England och har tränat Viewpoints för Anne Bogart och SITI Company i NY, USA. Ann arbetar även som lärare i rörelsebaserad scenkonst och devising.

*GAGA: utforska och upptäck kroppens oändliga rörelsemöjligheter. Gaga öppnar upp för att lyssna och utforska kroppens egna förmågor inom ett brett spektrum av texturer, kvaliteter och rörelser. Gaga-träningen tar sin utgångspunkt i idén om rörelsens dynamiska, läkande och ständigt föränderliga kraft. Metoden är utvecklad av den israeliske koreografen Ohad Naharin.

Emma Rozgoni leder passet. Hon är utbildad i dans vid Kunsthögskolan i Oslo. Efter många års utforskande i Gaga-tekniken, med Ohad Naharin och Batsheva Dance Company, frilansande i Amsterdam och Israel, samt ett år vid Gaga Teacher Program, blev Emma certifierad lärare 2012. Hon har undervisat bland annat vid Cullbergbaletten, Carte Blanche Dance Company, K.Kvarnström & Co, Skånes Dansteater.

Plats

zoom

Datum

Onsdag-fredag 13-15 janauri

Sista ansökningsdag var 2020-12-30.