Att dramatisera för scenen

Kursen vänder sig till skådespelare som är nyfikna på att dramatisera litterära förlagor för scenen. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av att skriva dramatik.

Veckan innehåller textanalys, grundläggande dramaturgi, tid för eget arbete, handledning i skrivande/ idéarbete och tid för gemensam reflektion kring de frågeställningar ett dramatiseringsarbete kan innebära, exempelvis;

  • Vilket material lämpar sig för dramatisering?
  • Vilken är min personliga utgångspunkt?
  • Vilka karaktärer/funktioner behöver jag?
  • Hur välja/ välja bort?

Du får i god tid före kursstart välja vilken av två förelagda noveller du vill ha som utgångspunkt för att utveckla en dramatiseringsidé. Arbetet med att dramatisera novellerna sker i workshopform och genom individuella skrivövningar. Deltagarna använder sina erfarenheter som skådespelare för att undersöka och prova olika dramatiseringsmöjligheter. I skrivövningarna blir utmaningen att ge dramatiken fysisk gestalt och liv.

Kursledarna Camilla Blomqvist, verksam som dramatiker, dramaturg och radioproducent, och Anna Azcárate, skådespelare och regissör, har tillsammans dramatiserat flera romaner. Senast trilogin Löwensköldska ringen för Uppsala Stadsteater. Att kombinera Camillas kompetens som dramatiker och dramaturg med Annas erfarenhet som skådespelare och regissör visade sig fruktsamt redan vid det första samarbetet med Jane Eyre för Malmö Stadsteater.

Plats

TeaterAlliansen, Nacka

Datum

13-17 november

Sista ansökningsdag var 2017-10-29.