Din Frilansekonomi (ONLINE)

Kursen vänder sig både till dig som arbetar på tjänst och genom firma/bolag. Vi går framför allt igenom hur skiktgränserna i skattesystemet fungerar och vilka fällor som finns med rot- och ränteavdrag när man har oregelbundna inkomster. Vi pratar också om hur ”frilanspensionen” fungerar och vad man ska tänka på när man varvar tjänst och F-skatt.

Ur kursinnehållet:

• Avdrag – bra, mindre bra och ibland dåligt
• Jobbskatteavdrag/jobbskattebidrag
• Rot- och räntefällan
• Betala skatt kan vara bästa pensionsförsäkringen
• Varför är de orangea kuverten orange?
• Hur fungerar frilanspensionen?
• Tjänst eller F-skatt, eller båda, men varva klokt

 

Datum & tid:

26 mars – Online (ZOOM), 13:00 – 16:00

 

Kursledare:
Kursledare är Mats Möller, redovisningsbyrån Kulturekonomin med mångårig erfarenhet som frilansmusiker.

Kursen ges i samarbete med Musikalliansen och Dansalliansen.

 

 

Att möta ung publik –utmaningar och möjligheter 

 – För regissörer och skådespelare –
Under två dagar kommer vi fördjupa oss i att möta ung publik under repetitionsprocess eller i samband med föreställning. Hur ska man göra för att skapa publikmöten och interaktiva moment som blir meningsfulla på riktigt? Vilken är scenkonstens ”uppgift” i relation till ung publik? Vilket förhållningssätt bör skådespelaren ha? Vad gör man om någon stör, kränker eller förstör? Hur ska man hantera lärarna i rummet? Hur får man en tyst grupp att börja prata och hur blir man själv bekväm med att stå framför ung publik och leda samtal?

Arbetet i workshopen sker praktiskt och reflekterande. Elin delar med sig av metoder och förhållningssätt men utgår också från deltagarnas erfarenheter och önskemål.

* Måndag 31/3 kommer Angereds Teater berätta om sitt arbete med barn och unga/visa runt på teatern kl., 15.30-17.00

Elin Callmer är dramapedagog med stor erfarenhet av att handleda skådespelare i publikmöten. Elin jobbar just nu på Unga Dramaten men har tidigare haft uppdrag för bla Dalateatern, Unga Klara, Martin Mutter, Unga Roma, Folkteatern Gävleborg, Stadsteatern Kulturhuset m.fl.

Antal deltagare: 12–18 personer
Kursen görs i samarbete med Angereds Teater

Individuell handledning i Sketch up – 3 onsdagskvällar i mars! (OBS! endast föranmälan)

Ta ditt SketchUp-arbete till nästa nivå – med handledning och stöd! 

Under tre onsdagar i mars erbjuds handledningstillfällen utifrån dina behovTeaterAlliansen, där du får stöd i frågor och utmaningar du stött på i programmet.

Varje person får 40 min individuell handledning tillsammans med med Lisanne Fransen  som anpassas efter ditt eget projekt/behov. Du som fått tid samma kväll erbjuds också att sitta i lokalerna och arbeta självständigt mellan kl 17 – 19.15 före/efter sitt pass. TeaterAlliansen bjuder på enklare fika & möjlighet att värma medahavd mat finns i lokalen.

Målgrupp: scenografer/kostymdesigners som tidigare genomgått någon av Teateralliansens kurser i Sketch up på bas och/eller fortsättningsnivå.

När? 12, 19 och 26 mars
Tid? 17.00–19.10 (se bokningsbara tider nedan)
Var? TeaterAlliansen, Hornsgatan 103 STOCKHOLM
Platserna är begränsade, så passa på att anmäla dig!

Plats: TeaterAlliansen, Hornsgatan 103 vån 10

Handledare: Lisanne Fransen

Välkommen!

 

Bokningsbara tider:

Bokning sker per mail till: karin.vestlund@teateralliansen.se. Ange vilken/vilka Sketch Up-kurser du gått hos Alliansen och när. Beskriv gärna kort vad du behöver hjälp med. Först till kvarn för avsedd målgrupp! Bokade tider uppdateras på hemsidan. I första hand max 1 handledningstid per person.

Onsdag 12 mars

17.00 – 17.40 BOKAD!

17.45 – 18.25 BOKAD!

18.30 – 19.10 BOKAD!

 

Onsdag 19 mars                     

17.00 – 17.40 BOKAD!

17.45 – 18.25 BOKAD!

18.30 – 19.10

 

Onsdag 26 mars

17.00 – 17.40 BOKAD!

17.45 – 18.25 BOKAD!

18.30 – 19.10 BOKAD!

 

ACT- att hantera stress och främja hälsa

Evidensbaserade strategier för ett hållbart liv. Stress är en del av livet och är oundvikligt. Beroende på hur vi bemöter den här stressen gör vi den lättare eller svårare. Acceptance & Commitment Training, ACT, är en form av Kognitiv beteendeterapi som har visat sig fungera förebyggande och behandlande för stress och även påvisats kunna öka livskvalitét och arbetsengagemang. I den här kursen jobbar vi med att få in goda rutiner och förhållningssätt i vardagen för att kunna bemöta stress och öka livskvalitet. Genom upplevelsebaserade övningar och kortare teoriavsnitt får du verktyg att hantera svåra känslor och tankar och att hitta tillbaka till din inre kompass – dina livsvärderingar.

Delar i programmet är bland annat:

  • mindfulnessträning
  • återhämtning – acceptansträning
  • följa dina livsvärden

Daniel Ek är legitimerad psykolog, yogalärare och författare.

Under de två dagarna kommer du få lära dig att hantera stress, både inre och yttre, och få konkreta strategier att hantera saker som dyker upp i livet. Kursen baserar sig på ACT (Acceptance and commitment training) som har gott stöd i vetenskaplig forskning för att motverka och förebygga stress och annan psykisk ohälsa.

Upplägg: Arbete sker i smågrupper, två och två och i helgrupp. Upplevelsebaserade övningar blandas med teori och diskussioner.

Kursen görs i samarbete med Dansalliansen d.v.s. både skådespelare och dansare antas.

OPM (organisk processmetod) – boosta ditt konstnärliga frilanskap!

Hur kan du som frilansande konstnär skapa en yrkesvardag som ger mer tid och energi till det konstnärliga arbetet? Organisk processmetod (OPM) hjälper dig att kartlägga, analysera och utveckla din praktik utifrån dina behov, drivkrafter och konstnärliga mål.

Kursen vänder sig till dig som vill stärka ditt konstnärskap och skapa en mer hållbar frilanstillvaro. I en serie av tre workshops får du verktyg för att identifiera den underliggande strukturen i ditt arbete – och hitta nya sätt att frigöra resurser till skapandet. Genom att arbeta både individuellt och i grupp med andra frilansare får du nya perspektiv, inspiration och konkret stöd i att utveckla din yrkesroll på dina egna villkor.

OPM bygger på en organisk och utforskande metod, framtagen av konstnärer specifikt för konstnärlig verksamhet vilket gör att den skiljer sig från en mer allmän företagsmodell där du själv sätter ramarna för din utveckling. Under kursen kartlägger du din konstnärliga praktik, identifierar vad du behöver för att göra den långsiktigt hållbar och får praktiska insikter om hur du kan stärka både den konstnärliga och ekonomiska bärkraften.

Workshopen leds av erfarna handledare som guidar processen och ser till att alla deltagare får lika mycket utrymme att reflektera och utvecklas. Mellan träffarna arbetar du vidare med uppgifter kopplade till din egen praktik, vilket ger möjlighet till fördjupning och konkreta steg framåt.

Upplägg:

  • Tre fysiska träffar (halvdag)
  • Ett digitalt handledningstillfälle
  • Individuellt och gruppbaserat arbete
  • Praktiska uppgifter mellan träffarna

 

Träff 1 – Kartläggning av din konstnärliga praktik

  • Du inventerar och analyserar hela din verksamhet med hjälp av OPM:s workshopverktyg.
  • Du identifierar vad du behöver för att skapa en långsiktigt hållbar yrkesvardag.

Träff 2 – Fördjupning och utveckling

  • Du arbetar vidare med de områden du identifierat som viktiga för din utveckling.
  • Genom gruppsamtal och reflektion får du nya perspektiv och konkret input.
  • Du fungerar också som resursperson för andra deltagare och delar din kunskap.

Digitalt handledningstillfälle

  • Ett individuellt eller gruppbaserat tillfälle där du får stöd i att omsätta dina insikter i praktiken.

Träff 3 – Konkretisering och nästa steg 

  • Du sammanställer och konkretiserar ditt arbete för att göra dina nya insikter till en del av din praktik.
  • Genom reflektion och gemensam analys identifierar du hur du kan arbeta vidare långsiktigt.

 

Kursledare

Emelie Johansson  är utbildad dansare/skådespelare vid Balettakademien i Stockholm och Stockholms Dramatiska Högskola. Hon har frilansat sedan 1998, på institutioner och med fria koreografer/konstnärer som bl.a. Cristina Caprioli, Rasmus Ölme, Marina Abramovic och Tino Sehgal parallellt med att producera egna projekt. Emelie har haft styrelseuppdrag för Danscentrum Stockholm och Teaterförbundets dansavdelning samt studerat MR- och demokratiarbete och filosofi på Stockholms Universitet. Emelie har sedan sex år arbetat på  produktionsshuset SITE i Farsta, varav fyra som verksamhetschef. På uppdrag av SITE har hon genomfört ett flertal externa OPM-workshops på uppdrag av bl.a. Lunds kommun, Bastionen Malmö och Region Gotland.

 

Frukostsamtal med Py Huss Wallin

Konstnärliga ledaren Py Huss Wallin blir årets andra frukostgäst på TeaterAlliansen. Regissören, skådespelaren och dramatikern Py Huss Wallin är sedan juni 2024 konstnärlig ledare på Örebro Teater.

Huss-Wallin har under de senaste åren bland annat stått bakom föreställningarna ”Penelope” på Teater Galeasen, ”Varför älskar inga de lesbiska” på Malmö Statsteater, ”Who’s afraid of Jenny Wilson” på Dramaten och ”Britney” på Turteatern i Kärrtorp, samt var en av upphovspersonerna till projektet ”Satans demokrati” – tre scenkonstupplevelser som tog plats på 3500 kvm i ett kontorskomplex i Sickla i Stockholm under åren 2015–2017 och föreställningen ”Kött” 2023 på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby. På Örebro Teater har hon tidigare stått för idé och regi för föreställningarna ”Min häst! (2021) och ”Monster och gudar på Knossos Taverna” (2023).

2023 tilldelades hon Staffan Göthes pris med motiveringen ”Till en barock, munter och satans explosiv scenkonstnär med ett inre vrål: nu kommer en ny tid!

Detta samtal sker live för de som har möjlighet att närvara. Vi bjuder in anställda och de regissörer som gått TA:s ledarskapsutbildning. Efter sista anmälningsdatumet öppnar vi upp för fler i mån av plats – så säkra din plats snarast möjligt.

Improvisationsteater: Ogenomtänkt men specifikt

TeaterAlliansen arrangerar, i samarbete med Örebro Teater, improvisationsteater med Helena Lindegren. Arbeta tillsammans med kollegor i prestigelösa och roliga övningar och scenupplägg. Du får hjälp att finta bort din inre kritiker och följa dina impulser utan att hinna överanalysera dem. Men du får också chansen att konkretisera och förtydliga den intuitiva idén.

På min arbetsplats ung scen/öst hade vi en improworkshop med Helena Lindegren. Det är den bästa, roligaste och mest lärorika improkurs jag gått. På bara en dag lyckades hon svetsa samman gruppen, lära oss hur man  skapar spelbara scener och implementera vikten av att låta situationerna leda handlingen framåt.
Martin Waerme

Helena Lindegren: skådespelare verksam inom teater, TV, radio och film . Helena arbetade 12 år på Stockholms Improvisationsteater. Under våren 2024 spelade hon ”Scala Late Night Impro” på Scalateatern och turnerade därefter tillsammans med Fredrik Lindström i ”Stora Dialektshowen”. Helena inledde sin karriär vid Västerbottensteatern i Skellefteå, följt av bl a Profilteatern i Umeå, Jämtlands läns­teater, Orionteatern och scenkonstkollektivet Lumor. Vid sidan av teaterengagemangen har Lindegren haft flera roller på film, TV och radio samt medverkar i ”på minuten” på Sveriges Radio.

Antal platser: 12-15

 

Frukostsamtal med Rikard Lekander

Teaterchef/VD på Uppsala stadsteater Rikard Lekander blir årets första frukostgäst på TeaterAlliansen. Han växte upp i Umeå och gick på Teaterhögskolan i Malmö 2004-2008. Efter det reste han till Kalifornien för specialstudier vid teaterskolan Dellarté i Blue Lake och vid Thrillpeddlers i San Francisco. Därefter startade han Sveriges första professionella skräckteater, Farozonen år 2009. Han har varit verksam i scenkonstkollektivet Teatr Weimar och som skådespelare Dramaten.

Som regissör har han arbetat på bl.a. Malmö Stadsteater, Unga Dramaten, Smålands Musik och Teater, Teater Västmanland, Skuggteatern, Profilteatern, Örebro länsteater, Helsingborgs Stadsteater, Teater 23, moment:teater, Malmö dockteater och Uppsala Stadsteater.

Innan han tillträdde sin tjänst som teaterchef på Uppsala stadsteater hade han 2018-2023 varit konstnärlig ledare på Örebro länsteater och därefter konstnärlig ledare på Byteatern.

Detta samtal sker live för de som har möjlighet att närvara. Vi bjuder in anställda och de regissörer som gått TA:s ledarskapsutbildning. Efter sista anmälningsdatumet öppnar vi upp för fler i mån av plats – så säkra din plats snarast möjligt.

 

Masterclass med KIRK BALTZ – 2 platser i Köpenhamn

UN-TYPE YOURSELF – An exclusive Meisner & Method Masterclass with Kirk Baltz for professional Nordic actors looking for a tune-up.

About The Masterclass:
It’s easy to lose a sense of our playful, spontaneous selves. To get caught up in old habits and patterns that make us who we think we SHOULD be.   “WHAT’S MY TYPE?” What if we smashed this question and broke all patterns and fully embraced our PLAYFUL feminine and/or masculine energy within?

We’ll be working with the dark comedy ”Four Dogs and a Bone” by John Patrick Shanley. It’s a fun romp. Give it a good read and bring a printed copy to class…it ain’t that massive. (The play will be sent to you upon registration for the workshop). I’d like each of you to pull a monologue from the play that runs no more than 60-90 seconds. BUT… pick a character you would never play. Go full on against type casting. If you’re an older dude (like myself)…yes, embrace your inner Brenda or Collette and go for it!  If you’re a true ingénue or an actress who’s been around…go for Bradley or Victor! I reached out to Shanley to make sure I had his blessing with bastardizing his play  His response?
“Hi Kirk, I’ve been doing acting workshops like yours for the past few years, and a lot of it has to do with gender switching! It releases so much energy. I’m all for it.”

Be who and what you need to be to become your chosen character. Get makeup, props, wardrobe, a wig if ya like and jump in all the way! Your monologue may be lines pieced together from a scene or a full monologue already in the play. The more you let go and commit the more we will collectively rise to new heights.

We will move into scene work but…YOUR MONOLOGUE WILL BE SHOT IN A PLAYFUL SELF TAPE STYLE WITH CLASS ASSISTANCE ON YOUR OWN PHONE.

Our 4 days together will be rooted in building TRUST within ourselves and of those around us.

About Kirk Baltz: Kirk Baltz is a Hollywood-based renowned actor and acclaimed acting coach. As an acting teacher, Kirk Baltz works with actors, writers and directors all over the world helping them gain a better understanding of strong acting techniques and staying authentic in the work, thus gaining a more striking presence on stage and on film. His teaching is Method and Meisner-based. https://www.kirkbaltz.com/
Språk: engelska
Antal platser: TeaterAlliansen har TVÅ platser på denna workshop. Om du blir antagen bekostar vi din resa (motsvarande tåg) samt boende i Köpenhamn under kursdagarna. Motivera gärna i ansökan varför just du önskar åka. Besked kommer senast 15/2. Har du frågor/funderingar kontakta Lisbeth: lisbeth.pettersson@teateralliansen.se

Sketch Up Fortsättningskurs

SketchUp Fortsättningskurs riktar sig till dig som gått baskursen eller på annat sätt tillägnat dig motsvarande kunskap. Du arbetar regelbundet i Sketch Up programmet med dina 3D modeller och är redo att ta nästa steg. Kursen fokuserar på att lära sig omvandla din model till tekniska ritningar för konstruktion, ljussättning och rendering.

Under de 3 dagarna kommer deltagarna att arbeta med ett eget projekt som är färdigtritat i Sketch Up och ta det vidare till Lay Out (för tekniska ritningar) och V-Ray (en rendering-plugin till Sketch Up).

Förkunskaper
För dig som gått Sketch Up Baskurs eller på annat sätt tillägnat dig motsvarande kunskap, jobbar regelbundet i programmet och är redo att ta nästa steg.

Utrustning & kostnad
Till kurstillfället behöver du ta med egen laptop, datormus, samt installerad SketchUp PRO programvara (finns en 30 dagars gratis trial).

Kursen är kostnadsfri för deltagare (Programvaran SketchUp PRO ingår ej), men vid sen avbokning (3 veckodagar innan kursstart) eller uteblivet deltagande kan vi komma att ta ut en avgift. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen.

Antagning/Urval

Deltagarurval görs av TeaterAlliansen i samråd med kursledaren. Till din ansökan vill vi att du bifogar ett exempel på ett arbete du gjort i Sketch Up. I samma fil som CV alt. mailar detta till karin.vestlund@teateralliansen.se allra senast sista ansökningsdag, men gärna i samband med anmälan.

Om kursledaren Lisanne Fransen är produktionsdesigner, uppvuxen i Nederländerna och baserad i Stockholm. Utbildad vid Utrecht School of the Arts och Stockholms Konstnärliga Högskola. Hon har en bakgrund i utställningsdesign, men har på senare år främst arbetat med film, tv, reklam och musikvideo. Hon har även erfarenhet av att arbeta med scenografi för teater. Lisanne är aktuell med bland annat Snabba Cash (tv-serie, säsong 2, 2022) och Jag är Zlatan (2021) och den nya serien om Ronja Rövardotter som produceras för Viaplay med streamingpremiär under 2023.

Anlitad som gästlärare i 3D modellering vid Stockholms konstnärliga högskola för scenkonst- och filmstudenterna.