Sketch Up Fortsättningskurs

SketchUp Fortsättningskurs riktar sig till dig som gått baskursen eller på annat sätt tillägnat dig motsvarande kunskap. Du arbetar regelbundet i Sketch Up programmet med dina 3D modeller och är redo att ta nästa steg. Kursen fokuserar på att lära sig omvandla din model till tekniska ritningar för konstruktion, ljussättning och rendering.

Under de 3 dagarna kommer deltagarna att arbeta med ett eget projekt som är färdigtritat i Sketch Up och ta det vidare till Lay Out (för tekniska ritningar) och V-Ray (en rendering-plugin till Sketch Up).

Förkunskaper
För dig som gått Sketch Up Baskurs eller på annat sätt tillägnat dig motsvarande kunskap, jobbar regelbundet i programmet och är redo att ta nästa steg.

Utrustning & kostnad
Till kurstillfället behöver du ta med egen laptop, datormus, samt installerad SketchUp PRO programvara (finns en 30 dagars gratis trial).

Kursen är kostnadsfri för deltagare (Programvaran SketchUp PRO ingår ej), men vid sen avbokning (3 veckodagar innan kursstart) eller uteblivet deltagande kan vi komma att ta ut en avgift. När du tackar ja till en kursplats förbinder du dig att delta vid samtliga kurstillfällen.

Antagning/Urval

Deltagarurval görs av TeaterAlliansen i samråd med kursledaren. Till din ansökan vill vi att du bifogar ett exempel på ett arbete du gjort i Sketch Up. I samma fil som CV alt. mailar detta till karin.vestlund@teateralliansen.se allra senast sista ansökningsdag, men gärna i samband med anmälan.

Om kursledaren Lisanne Fransen är produktionsdesigner, uppvuxen i Nederländerna och baserad i Stockholm. Utbildad vid Utrecht School of the Arts och Stockholms Konstnärliga Högskola. Hon har en bakgrund i utställningsdesign, men har på senare år främst arbetat med film, tv, reklam och musikvideo. Hon har även erfarenhet av att arbeta med scenografi för teater. Lisanne är aktuell med bland annat Snabba Cash (tv-serie, säsong 2, 2022) och Jag är Zlatan (2021) och den nya serien om Ronja Rövardotter som produceras för Viaplay med streamingpremiär under 2023.

Anlitad som gästlärare i 3D modellering vid Stockholms konstnärliga högskola för scenkonst- och filmstudenterna.

DAGLIG TRÄNING: Somatic movement

Denna morgonträning är avsedd för både skådespelare och dansare. Ett samarbete mellan Teateralliansen, Dansalliansen och Danscentrum Syd.

På det här passet kommer fantasi, beröring och improvisation användas för att få tillgång till frihet och spontanitet i hur vi dansar, rör oss och relaterar till varandras kroppar. Tuva kommer att guida er genom djup vila, praktiskt arbete med partner, upplevelsebaserad anatomi, poetiska bilder och improvisationsövningar som skapar ett utrymme för er fysiska kropp att stämma in på en djupare känsla av självet, släppa onödig spänning, bryta vanor och öka er förmåga att lyssna på er själva och er omgivning. Under denna timme övar vi på att släppa behovet av att prestera på ett specifikt sätt och lita på kroppens inneboende intelligens. I vissa klasser kommer rörelserna gå långsammare och djupare, och i andra med mer lekfullhet och intensitet.

Att öppna upp förmågan att röra oss och tänka med öppenhet, lätthet och lekfullhet, samt med intensitet på ett hållbart sätt, kan tillämpas på hur rösten används i en pjäs, vid genomförandet av en koreografi eller t.ex. vid en improvisation.

Materialet i klassen är influerat av somatiska tekniker såsom: Skinner Releasing Technique, Alexander Technique, BodyMind Centering, Ideokinesis, Eva Karczags arbete och improvisationsmetoder från post-Judson danskonstnärer i New York, såsom K.J. Holmes, Stephanie Skura och Deborah Hay.”

Övrigt: Ingen förkunskap krävs. Drop-in gäller – så bara dyk upp på de datum du kan. Det finns dusch och omklädningsrum på plats samt tillgång till kyl/mikro.

Tuva Hildebrand: är en koreograf, performer och pedagog från Skåne med omfattande erfarenhet av somatiska dansmoduler såsom Skinner Releasing Technique, Alexander Technique, BodyMind Centering och Eva Karczags arbete (pionjär inom Release-teknik och somatisk danspraktik). Sedan 2018 har hon arkiverat Eva Karczags pedagogiska metoder genom en MFA-forskning, där hon även undersökt arbetet ur ett socio-politiskt perspektiv. Under åren 2011-2018 bodde Hildebrand i New York och arbetade med koreografer som Stacy Grossfield och Heather Kravas, men ägnade mestadels sin tid åt improvisations- och releasebaserade praktiker genom nära samarbete med pionjärer inom NY downtown-scen, såsom K.J. Holmes, Stephanie Skura, Eva Karczag och många andra under sin tid på Movement Research 2013-2016.  http://tuvahildebrand.com

Kompetensutveckling

Yin Yoga – online

Yin yoga är en lugn yoga som ökar kroppens rörelseförmåga genom att man vilar i olika sittande eller liggande ställningar under en längre tid. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yin yogan dina muskler slappna av helt och du kommer därför åt kroppens stelhet på djupet och fyller den med ny energi. Den är ett bra komplement till annan träning och eftersom att ställningarna enkelt kan justeras kan den praktiseras av alla, nybörjare som erfaren, rörlig som stel. Linn kombinerar yin yogan med andningsövningar och meditation för att hjälpa kroppen och sinnet att slappna av ytterligare.

Plats: online via Zoom. Länken till passet mejlas senast samma dag. Har du anmält att du vill träna och blivit beviljad plats får du mejl till alla pass under perioden och du tränar själv de gånger du har möjlighet (ingen avanmälan krävs).

Passet är kostnadsfritt och erbjuds: frilansande yrkesverksamma skådespelare, regissörer, scenografer och kostymdesigners.

Förberedelse:  För att delta behöver du en yogamatta (eller liknande underlag), yogabolster eller lite större kuddar typ soffkuddar, några mindre kuddar och en eller flera filtar.

Linn Henriksson Strååt är utbildad yin yogalärare, men är också frilansande scenograf och kostymdesigner utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola. Med fokus på devising arbetar hon med dramatik för barn, unga och vuxna på fria grupper såväl som institutionsteatrar över hela landet. I sitt scenkonstarbete använder hon också yoga och meditation som en del av den konstnärliga processen, mer information på www.linnhenrikssonstraat.com.

EMBODIED MOVEMENT- onlineträning

Online-träning – för skådespelare och dansare
Embodied movement handlar om att prova, känna och lyssna. Upplev hur din kropp mår och känner genom förkroppsligade och utforskande improvisationsbaserade övningar som tar in element från yoga, autentisk rörelse och andningsarbete.

Andningen har stor betydelse för vår förmåga att känna vår kropp och vårt inre känsloliv. Det är porten till våra känslor och kopplingen mellan kropp och sinne som förbinder det medvetna och det omedvetna i oss. Rörelse ger näring åt hela vårt system, våra muskler och vårt skelett. Rörelse ger näring åt våra känslor och hjälper det som står stilla att röra sig. Rörelse skapar liv, flyt och glädje. Från våra fötter, till våra organ, till vårt nervsystem, till själen och till hjärnan och hela vägen tillbaka.

Dag:               onsdagar (v.3-13), men ingen träning vecka 10 (5/3)
Tid:                
 08.30-09.30
Datum:           22 januari-26 mars 2025

Drop-in, men föranmälan krävs  för att du ska få zoom-länk via mejl. Du anmäler dig en gång  – så får du kontinuerligt mejl varje vecka och dyker upp när du kan. Detta under förutsättning att du uppfyller kraven på att vara yrkesverksam och professionell skådespelare (alternativt dansare då detta pass erbjuds i samarbete med Dansalliansen).

”Våra kroppar är fantastiska, och jag tror på helande och hälsa genom rörelse, stillhet, skratt, nyfikenhet och kärlek. Resurser som finns inom oss alla.”
Kirstine Ilum
Förberedelse:
Det går utmärkt att hänga på ett pass utan någon förkunskap/tidigare erfarenhet. Oömma kläder och ev. yogamatta kan vara bra att ha framme.

Kirstine Ilum:
 Dans, rörelse och meditation har alltid varit en stor del av mitt liv. I mer än 15 år, med hela Europa som arbetsplats, har jag arbetat som professionell dansare, projektledare, koreograf och tränare. Detta eftersom min kropp alltid har varit mitt primära arbetsredskap, och att jag som dansartist ofta har dragits till mer extrema fysiska uttryck. Jag började träna yoga i slutet av 90-talet. Jag utvecklade snabbt en kärleksfull och djup relation med yoga, meditation och andningsarbete. 2015 gick jag igenom en stor utbrändhet. Jag hamnade i ett känslomässigt limbo, någonstans där jag inte längre kände igen mig själv. Jag var inte längre trogen mig själv och jag ignorerade både min kropps fysiska och mentala varningssignaler. Jag tappade min passion, min kreativitet, mitt sinne för humor. Jag var deprimerad. Det var ett kaos av tankar som snurrade SÅ fort att jag inte kunde hålla fast vid någon av dem och inte heller bara låta dem passera.

För mig blev rörelse (inklusive yoga), Andningsarbete, meditation, kroppsterapi och massor av stöd och kärlek från familjen min väg tillbaka. Det var dock inte vägen tillbaka till mitt tidigare, maxpresterande jag. Idag känner jag att jag har hittat ett balanserat jag som tar hänsyn till och prioriterar min kropp och min själ. Livet ska kännas och idag kan jag låta mina känslor flöda mycket bättre.

I dag har jag en egen klinik och studio i Malmö – Balansrum där jag arbetar med Kroppsterapi och embodiment. Utöver detta ingår jag även i lärarteamet på TOTUM – Kroppsterapiskolen i Köpenhamn och Malmö.

Denna kurs görs i samarbete med:

Dansalliansen
d.v.s. yrkesverksamma skådespelare och dansare kommer träna online tillsammans.

 

Fortsättningskurs i dialektarbete: Malmö/Helsingborg

För att ansöka till denna kurs bör du ha gått grundkurs i dialektarbete d.v.s. gått igenom svenskans fonetik över Sverige och svensktalande Finland samt fått pröva några dialekter.

Tanken med denna fördjupningsdag är att du ska få fokusera på en dialekt under en dag – Malmö/Helsingborg/P1-skånska. Vi kommer att gå igenom fonetiken; vokaler, konsonanter, betoning och melodi, och därefter börjar vi jobba med olika typer av stycken. Vi kommer också testa dialekten i olika typer av situationer och känslolägen, allt för att förstå vad man kan behöva göra för att få dialekten att sätta sig i kroppen. Det är toppen om du kommer till kursen och är beredd på att kasta dig ut och våga gå in i alla känslor samtidigt som du håller koll på dialekten. Vi övar alltså på att vara på två ställen samtidigt; i situationen med karaktärens alla tankar och känslor, och i dialekten.

Är du intresserad av att arbeta med fler dialekter kan du även ansöka till:
Arjeplog (norra Norrland) – torsdagen den 6 mars
Koppom/Åmotfors (Värmland) – fredagen den 7 mars

Fortsättningskurs i dialektarbete: Koppom/Åmotfors (Värmland)

För att ansöka till denna kurs bör du ha gått grundkurs i dialektarbete d.v.s. gått igenom svenskans fonetik över Sverige och svensktalande Finland samt fått pröva några dialekter.

Tanken med denna fördjupningsdag är att du ska få fokusera på en dialekt under en dag – Koppom/Åmotfors (Värmland). Vi kommer att gå igenom fonetiken; vokaler, konsonanter, betoning och melodi, och därefter börjar vi jobba med olika typer av stycken. Vi kommer också testa dialekten i olika typer av situationer och känslolägen, allt för att förstå vad man kan behöva göra för att få dialekten att sätta sig i kroppen. Det är toppen om du kommer till kursen och är beredd på att kasta dig ut och våga gå in i alla känslor samtidigt som du håller koll på dialekten. Vi övar alltså på att vara på två ställen samtidigt; i situationen med karaktärens alla tankar och känslor, och i dialekten.

Är du intresserad av att arbeta med fler dialekter kan du även ansöka till:
Arjeplog (norra Norrland) – torsdagen den 6 mars
Malmö/Helsingborg/P1-skånska (Skåne) – lördagen den 8 mars

Fortsättningskurs i dialektarbete: Arjeplog (norra Norrland)

För att ansöka till denna kurs bör du ha gått grundkurs i dialektarbete d.v.s. gått igenom svenskans fonetik över Sverige och svensktalande Finland samt fått pröva några dialekter.

Tanken med denna fördjupningsdag är att du ska få fokusera på en dialekt under en dag – Arjeplog (norra Norrland). Vi kommer att gå igenom fonetiken; vokaler, konsonanter, betoning och melodi, och därefter börjar vi jobba med olika typer av stycken. Vi kommer också testa dialekten i olika typer av situationer och känslolägen, allt för att förstå vad man kan behöva göra för att få dialekten att sätta sig i kroppen. Det är toppen om du kommer till kursen och är beredd på att kasta dig ut och våga gå in i alla känslor samtidigt som du håller koll på dialekten. Vi övar alltså på att vara på två ställen samtidigt; i situationen med karaktärens alla tankar och känslor, och i dialekten.

Är du intresserad av att arbeta med fler dialekter kan du även ansöka till:
Koppom/Åmotfors (Värmland) – fredagen den 7 mars
Malmö/Helsingborg/P1-skånska (Skåne) – lördagen den 8 mars

ONLINE: Masterclass med regissören Mellika Melouani Melani

Möt Mellika Melouani Melani, frilansande regissör på teatrar och operahus och tidigare skådespelare och konstnärlig ledare på Folkoperan i Stockholm. Hon verkar inom en konceptuell performancetradition. 2011 erhöll hon svenska teaterkritikernas pris för Carmen, Babel och Arabiska Mäns Mobbade Kroppar.

Mellika Melouani Melanis ledarskap för Folkoperan kännetecknades av visionen om ”orädd opera”. Vanliga människor tog plats på scen i ”konsertanta koncept” dvs koncept för kör- och orkesterverk. Nydanande Carmina Burana, baserad på 80-åriga damers livsberättelser, gick för utsålda hus i tre år. Nu aktuell med kritikerrosade Titta en Älg på Dramaten i Stockholm.

I denna masterclass möts Mellika Melouani Melani och skådespelaren Rasmus Lindgren i ett personligt och reflekterande samtal om drivkrafter, metoder, vägskäl, inspiration, opera, makt och konst.

Upplägg

  • Del 1 (självstudier) – Blir du antagen till masterclassen får du en inloggning till Kulturakademins lärplattform Learnster. Där hittar du en förinspelad exklusiv intervju med Mellika Melouani Melani, som Rasmus Lindgren håller i, som du kan se i din egen takt.
  • Förberedelse inför del 2 – När du har tagit del av hela intervjun, förbered dig inför kommande Q&A via Zoom. Skriv ned dina tankar och frågor. Dina frågor tas med kring utformningen av den kommande Zoom-träffen.
  • Del 2 (Q&A via Zoom) – 10 mars kl. 10.00 – 12.00. Samtalet leds av Rasmus Lindgren, dina förberedda frågor besvaras i mån av tid.

Masterclassen ingår i serien ”Masterclasses inom teaterregi” som Kulturakademin producerar i samarbete med TeaterAlliansen.

Vem kan söka?

Masterclassen vänder sig främst till professionella scenkonstregissörer och regiassistenter med lång yrkesverksamhet. Men också till manusförfattare, dramaturger, skådespelare och producenter i mån av plats.

 

Läs mer och ansök via Kulturakademin

TeaterAlliansen i samarbete med Kulturakademin.

RYTM – workshop i närvaro och musikalitet

Under tre förmiddagar får du spela rytmer med din egen kropp som instrument. ”Bodypercussion” är stimulans för både kropp o huvud. Musiken upplevs fysiskt i kroppen, och ni kommer öva lyssnandet genom att spela tillsammans.

Du kommer öka din närvaro och din musikalitet, men även ditt självförtroende. Tillsammans skapar ni svängig musik ihop som både hörs och känns. Kroppen är ett fantastiskt instrument som ni kommer testa i rörelser, men också hur den låter. Upplev glädjen i att spela enkel musik tillsammans och känna kraften som skapas i gruppen.

Inga förkunskaper behövs. Du behöver inte heller vara ”musikalisk”. Det som behövs är lust och nyfikenhet.

Peter Lagergren är dansare och musiker med 36 år i yrket. Från balett till trummor och nutida dans till stepp och rytmer och Bodypercussion. Skapade gruppen Rytm bá med Conny Jansson 1999 och gruppen har satt sin egen prägel på den rytmiska dans scenen. Numera frilansartist och pedagog med ett särpräglat intresse för rytmer med kroppen som främsta instrument.

Språk: svenska

Denna kurs görs i samarbete med:

Dansalliansen
d.v.s. yrkesverksamma skådespelare och dansare kommer gå workshopen tillsammans.

Workshop: Intuition in action

The objective of the workshop is for you as a participant to gain greater trust in your intuition, imagination, creativity and to expand your expressive range.

The work is research in how to effectively ”get out of your own way”…. to lay off the inner critic and to allow rich material to present itself.   The work is fun, stimulating, and challenging.  It is highly likely that you will be breaking new, fertile ground.  Please familiarize yourself with the work at the website, where you will find a more in-depth description, a video lecture, and testimonials from previous participants.   https://www.stephenrappaport.com/workshop

Note: You must have the intention to attend every session. You must come on time.  There is homework given. The homework does not need to take very long. You decide how much time you put into your work.

We will be working very concentrated.  A short break or two.  Bring snack food, a water bottle, notebook, and pencil.

Stephen Rappaport is an actor, director, singer-songwriter, solo theater performer, playwright, and teacher.  He received his initial theater training in 1972, at the Institute for Scenkonst, Sweden, under the direction of Ingemar Lindh, a colleague of Jerzy Grotowski.  He has also studied extensively with Rob Reece (Method), Ernesto Sanchez (Mime Master), and Larry Moss (Stella Adler).  https://www.stephenrappaport.com/workshop.

Målgrupp: skådespelare och dansare
Språk:
engelska
Antal platser: 8 (fördelat på dansare och skådespelare)

Denna kurs görs i samarbete med:
Dansalliansen
d.v.s. yrkesverksamma skådespelare och dansare kommer gå workshopen tillsammans.