TA startades 1999 och ägs gemensamt av Svensk Scenkonst, Fackförbundet Scen & Film och Trygghetsrådet TRS. Verksamheten drivs i aktiebolagsform och finansieras huvudsakligen genom ett statligt verksamhetsbidrag. I styrelsen sitter representanter för ägarna samt en utifrån kommande ordförande.
TA:s uppdrag är att möta den statligt stödda scenkonstens behov av flexibilitet vad gäller ensemble och skådespelare genom att erbjuda de mest anlitade frilansande skådespelarna en anställning som långsiktigt tillgängliggör branschens arbetsgivare skådespelarkompetens. Därmed bidrar TA till rörlighet och konstnärlig utveckling inom svensk teater samt till ökad trygghet och utveckling för frilansande skådespelare.
I uppdraget ingår:
- att erbjuda frilansande skådespelare en kontinuerlig arbetsplatstillhörighet med social och ekonomisk grundtrygghet
- att bedriva förmedlingsverksamhet
- att erbjuda kontinuerlig kompetensutveckling
TA erbjuder även:
- tillsvidareanställda skådespelare vid institutionsteatrar möjlighet till ettårig utbytesanställning – skådespelarutbyten
- nyutexaminerade studenter från teaterhögskolorna en treårig anknytning till TA, Unga TA.
- mentorprogram för skådespelarstudenter på Stockholms konstnärliga högskola.
TA kännetecknas av professionalism och hängivenhet för skådespelarkonsten. TA bidrar till ett hållbart arbetsliv för skådespelare och därmed också till att behålla den höga konstnärliga kvaliteten inom yrket i hela landet.
Kansliet
Personalen på kansliet ansvarar för att leda, utveckla och samordna verksamheten. Fokusområden är ekonomi, personal, kompetensutveckling, förmedling och kommunikation. Du hittar kontaktuppgifter till kansliets medarbetare på intranätet.
Kansliet ligger på Hornsgatan 103, 10 tr. i Stockholm. Säkrast nås kansliet via telefon 08- 452 21 20 mellan kl. 9–16 eller e-post teateralliansen@teateralliansen.se.
Kompetensutveckling
Kompetensutvecklingen är en betydande del av TA:s verksamhet och en viktig plattform för frilansande professionella skådespelare, regissörer, scenografer och kostymdesigners. Aktiviteterna riktar sig såväl till anställda på TA som till övriga professionella frilansare inom angivna yrkesgrupper.
Syftet med kompetensutvecklingen är att bidra till utövarnas utveckling och konstnärliga fördjupning och på så sätt stärka möjligheten till uppdrag. Verksamheten som också är nätverksskapande och förmedlande genomförs ofta i tillsammans med potentiella arbetsgivare. Kursinnehållet utformas i nära samarbete med utövarna genom referensgrupper och olika former av samverkan. TA är också i dialog med arbetsgivare kring behov i branschen och ingår i en rad olika nätverk för omvärldsbevakning.
Då majoriteten av de professionella frilansarna i målgrupperna är hemmahörande i Stockholm är det också basen för kursverksamheten. Det arrangerades även regelbundet aktiviteter i Göteborg, Malmö, samt på ytterligare orter och då i samarbete med lokala aktörer.
För att möta ett ökat behov av den flexibilitet som speglar frilansarnas arbetsvillkor erbjuder TA flera kurser i digitala och hybrida format. Det möjliggör deltagande från platser där TA inte har möjlighet att närvara fysiskt, kursupplägg som sträcker sig över en längre tid samt internationellt nätverkande mellan konstnärliga utövare.
En del av utbudet riktar sig enbart till er som är anställda och finns bara presenterat under Aktiviteter/kurser på intranätet. Var därför alltid inloggad när du tittar på vilken kompetensutveckling som är aktuell.
Önskemål om individuell kompetensutveckling kan diskuteras med kansliet.
TA bekostar resa och eventuellt boende för dig som anställd när du deltar i vår kompetensutveckling på annan ort än hemorten. Läs mer i TA:s Resepolicy.
Förmedling
TA:s kansli arbetar på olika sätt för att ni som är anställda ska fortsätta vara bland Sveriges mest anlitade skådespelare. Möten och workshops arrangeras där ni får möjlighet att träffa presumtiva arbetsgivare. På vår hemsida ska du hålla din profilsida uppdaterad med aktuella bilder, en presentation, färdigheter osv.
Förmedling sker också genom kansliets väl utbyggda kontaktnät inom scenkonstbranschen samt genom det arbete ni själva gör i form av nätverkande med mera.
GDPR – dataskyddsförordning
TA lämnar inte ut några uppgifter om dig utöver de vi enligt lag är skyldiga att göra. Personuppgifter i vårt personalregister används endast i sammanhang som är relevant för verksamheten. Vi publicerar inte dina privata kontaktuppgifter, du väljer själv vilka uppgifter du lägger ut på din profilsida på hemsidan.
Visselblåsningstjänst
Du som anställd har rätt att visselblåsa om du anser att något i TA:s verksamhet är olagligt, oetiskt eller på annat sätt olämpligt. Anmälningar kan till exempel avse misstänkt korruption, missförhållanden som påverkar enskildas liv och hälsa, brister i säkerheten på arbetsplatsen eller allvarliga former av diskriminering eller trakasserier inom TA.
Läs mer här om hur det funkar.
Fackklubb och skyddsombud
Fackklubben representerar de anställda som är medlemmar i Fackförbundet Scen & Film. De fungerar även som samverkanspart i arbetsmiljöarbetet. Listan över fackklubbens styrelse, skyddsombud och valberedning hittar du på intranätet under Min anställning.
Senast uppdaterad 2024-04-22.